cheriНа 5 октомври, сряда, точно в 19:00 ч. започва официалното откриване на „Синелибри” 2016. Второто издание на уникалния кино-литературен фестивал посреща цяло съзвездие гости – френския писател, режисьор и шоумен Фредерик Бегбеде, иконата на чешкото кино Иржи Менцел (режисьор на „Обслужвал съм английския крал”) и едно от най-значимите имена на нидерландската проза – Арнон Грюнберг, който ще представи романа си „Тирза” и едноименния филм.

Тази година „Синелибри” приобщава още няколко града в страната – Ловеч, Видин, Търговище и Враца! Програмата на впечатляващия кинофорум, който ще се проведе през първата половина на октомври, обхваща сензационен брой филмови премиери – десет национални и една световна. genius-photoОсновен акцент е прожекцията на един от най-дискутираните и многообещаващи филми тази година – „Геният” по биографичната книга на А. Скот Бърг, която излиза на книжния пазар на 7 октомври.

 Сред селектираните кинопродукции се нареждат универсални класики като „Любовникът” на Жан-Жак Ано,  „За мишките и хората” и „Да убиеш присмехулник” – адаптации на две от най-обичаните истории в американската литература, „Като гореща вода за шоколад” по култовия бестселър на мексиканката Лаура Ескивел.

Зрителите ще могат да се насладят и на чувствената драма „Шери” с участието на Мишел Пфайфър (едноименният роман е връх в творчеството на Колет), както и на „Любовта и сянката” – една брилянтна екранизация на романа на Исабел Алиенде, с участието на Антонио Бандерас и Дженифър Конъли.

NEW111.epsБилетите за всички филми и прожекции от програмата на CineLibri 2016 са в продажба на ticketportal и на касите на съответните киносалони: кино „Космос” в Ловеч, кино Cinemagic в Търговище, кино Cinelux във Видин и кино „Метропол” във Враца.

Официална уебстраница: www.cinelibri.com

Фейсбук страница на фестивала:www.facebook.com/CineLibri/

Подарете си една незабравима седмица с шедьоврите на седмото изкуство! Защото литературата осмисля живота, но киното го омагьосва.