Иво Райнов

Колко бързо избраните се разболяват. От безсмъртие и високомерие към избралите ги. Хората обичайно избират с надежда и вяра. Освен в случаите когато се продават, зависят или слугуват. Затова и избраните с пари и зависимост са дебелокожи по дефиниция. Най-често дребни души с ненаситни интереси и склонност към задкулисие. Със съвест, прегъната някъде в портфейла. Някои слугуват скъпо, други са евтини резерви. Хора без смислена обществена кауза и отдавна умъртвено чувство за публична отговорност. Дребни мошеници, които клатят махалото според сметката от далаверата. Те са позьори-националисти, които другаруват с етническите си ненавистници. Стига да намерят сношение на интересите си. Или скрити зад граждански лозунги егоисти.

Разболяват се не само малките. Боледуват и големите. Скрити зад паравана на високопарни каузи и шума на празните слова. Светът не се върти около шумните, а от достойните. Движението напред е по силите само на отговорните. Кауза не е предизборна мантра , а обществен договор. Тя чертае разграничителните линии на почтеността. А промискуитетът да се преминават е извратена форма на душевна проституция.

Болните не могат да градят. Безсмъртните не искат да отговарят. Високомерните се гнусят да служат. Тогава избраните предават избралите. Не винаги го правят преднамерено. Понякога от глупост, друг път от алчност. Така сред избраните се настанява развратът и започва да мирише на разложение. Защото никой не е безсмъртен и трябва да помним смъртта. Не само физическата, но и духовната, нравствената, гражданската. Защото за предателствата и високомерието винаги се плаща.

Memento mori!

2 коментара

  1. Както винаги точно в десятката,Съжелявам от чаршафни историй и фейсбук партинни страсти ми писна в тоя град.Ние няма вече да гласуваме?????????????

Comments are closed.