toros3108141Всяка година на 28 август – Голяма Богородица по стар стил, оброк събира жителите на луковитското село Торос на молебен за здраве и плодородие, а после и на обща трапеза.

В най-високата част на землището, от която се открива прекрасна гледка към три села, под вековен дъб и тази година отец Тодор Цветков отправи молитва към Всевишния да закрия жителите на Торос от природни стихии, от болести, да им даде мир и благополучие.

Тази година на оброка бе специално поканен и присъства и областният ръководител на ПП ГЕРБ Николай Нанков. Хората му благодариха, че отново дари средства за организиране на събитието, което събира хората от всички възрасти.„Да сте живи и здрави и пазете дълго тази традиция, събирайте се и се почитайте, обичайте Торос и нашия прекрасен край“, пожела Нанков на хората, присъствали на оброка.

toros3108142Легендите разказват, че на точно това място през 1852 г. жителите на Торос и църковното настоятелство се събрали и направили оброчище между два вековни дъба. Гръм ударил и повалил единия, а от другия се появил огнен змей, който се борил с природните стихии и гръмотевици. Тогава бил издигнат и кръст, посветен на св. Илия, който да пази хората. Преди 40 години традицията секнала, докато кметът на Торос Васил Ботев я възстановява през 2011 г.

След молебена цяло село се събира на площада на курбан.