vlakche2207152Иво Райнов

Влакчето тръгна. Хайде качвайте се! Още от древността зрелищата вървят с хляба. Е, понякога и без него. Така, че всички на влакчето. Изпъчете гордо гърди и сложете най-щастливите си усмивки. Толкова го чакахме това влакче. И когато се качвате оставете тежкия багаж от всевъзможни недоволства. Нямало работа, забавления, житейски перспективи. Нали има влакче, колко градове в България могат да се похвалят с подобна атракция.

В грешка сте, харесвам влакчето. Струва ми се едно от най-хубавите в България, макар да не съм сигурен, дали го мисля или преразказвам заместник-министър Деница Николова. Изстрадахме го туй влакче, откога го чакаме, а и като си помисля, че променихме цяла общинска наредба само и само да тръгне. Затова дни като днешния пълнят душите с радост, а очите с химери. Чак сега разбирам колко не съм оценявал народопсихологичния ефект на тази нова за наш’то градче атракция.

Като човек, зле посветен в местния управленски гений се чудех за ползата  едно подобно скъпо средство да се движи по краткия маршрут между банята „Дели Хамам“ и хисарската крепост.  Не съм далеч от мисълта, че съдбата нарочно срути пътя към „Стратеш“ за да насочи влакчето по градския маршрут и да засрами всички нас, черногледите присмехулници. Сега разбирам, че дори по-далеч по скучния маршрут от банята до булевард „България“ влакчето носи истински  терапевтичен ефект за заболeлите от недоверие души. Така че, щом го видите по булеварда вадете мокрите от лятна пот кърпи и махайте ентусиазирано на пасажерите. Сигурен съм, че ще прихванете от тяхното щастие.

Вярвам, че горе на влакчето си е оргазъм за сетивата. Чух, че предварително го натоварили с няколко торби ПиАр и безброй  розови очила. Предвкусвам каква нирвана е да пуснеш в ума си ПиАр-а и да закичиш на носа си чифт от розовките очила. С този аксесоар и приспивния ход на влакчето Ловеч изглежда неузнаваемо готин, даже по централния си булевард. Да си призная двата лева такса ми се струват несправедлива цена за воаяжа. Истинският оргазъм заслужава далеч повече пари.

Хайде мятайте се на влакчето. Промоцията е само още три месеца. За толкова време са заредили с ПиАр и розови очила. Да опитаме истинската наслада от атракцията и да си опичаме акъла за машинста. Не знаете кой е? Същият, дето днес подкара влака през центъра на града, ей така напук на конспирацията, която му отне мечтания курс към хълма на ловешката история. А и през розовите очила ще го видите толкова ясен и обсебващ, че ще ви се заприиска да скандирате името му като ваш машинист до живот.

Влакчето тръгна. Местата са ограничени, но курсовете са достатъчни. Не се блъскайте, няма място за притеснения. Хората на машиниста са се погрижили да ни качат всички на влакчето.

2 коментара

  1. Вече виждам как в изборният ден влакът е безплатен за всички с червен билет. До тогава да се повозят общинарите до зоопарка да свикват с клетките и решетките, защото видов ден има.

Comments are closed.