levskitroyan1902142Впечатляващ тържествен спектакъл „70 години с твоето име, Апостоле” ознаменува десетдневката на патрона на троянското СОУ „Васил Левски”. В изключителен стил, премерено до най-малката подробност всяка дума и жест, сътворени на сцената, бяха послание към нас, многобройната публика, изпълнила на 18 февруари залата на НЧ „Наука 1870г.” в града.

Още с първите акорди на „Излел е Делю хайдутин” залата притихна в очакване на нещо вълнуващо. И го получи. Поетично-музикалният рецитал на Симона Стойкова, Цветомир Моновски, Паола Пеевска и Василена Ангелова, дело на Радка Цонковска и мултимедията на Емилиян Ангелов, ни припомни историята. Но той бе толкова завладяващ, че в публиката не остана зрител, който да не се просълзи, да не настръхне от вълнение. И не защото не познаваме делото на Апостола, а защото всичко, изречено от него, днес звучи толкова истинско, сякаш казано вчера.

levskitroyan1902146„Апостоле, какво не ни достига днес?”, питаха децата. А щом питат, значи рано или късно ще намерят отговора на въпроса и ще съградят България такава, каквато я искат за себе си.

А днес, днес е „Минута за поклон, народе, най-важната минута в живота ни”…

В приветствено слово директорът на училището Розалина Русенова разказа историята от създаването, през реалката до пълната гимназия. От сцената прозвучаха думи на признателност към всички онези доблестни учители, възпитавали поколения троянци и написали със златни букви историята на школото до наши дни.

Почетен плакет на училището „70 години с името на Левски” получиха бившите директори Йонка Мичева, Цочо Зюмбилски, Николай Славков, Борис Йовчев.

levskitroyan1902147Високата награда и думи на благодарност за отличното представяне в Европейския парламент в Страсбург заслужи отборът на гимназията – Изабела Иванова, Петър Румпалов, Биляна Иванова, Десислава Хаджийска и Боян Ангелов, начело с водача на групата помощник директора по учебната дейност Цветлина Митева, които представиха България по програма „Евроскола” на ЕП. Заради невероятния си жест към училището награди и заслужени овации получиха и поетът Харалан Недев и Маестро Иван Генков – те дариха троянското школо с химн.

Много поздравителни думи се чуха от сцената. Своето послание да вървят напред и нагоре, да възпитават с ум, мъдрост и сърце троянските деца и да пазят свято името на своя патрон Васил Левски отправиха и кметът на общината Донка Михайлова, и народният представител Корнелия Маринова, и зам.-областният управител Цецка Димитрова. Поздравителни адреси и много подаръци училището получи от министъра на образованието, от Регионалния инспекторат, от много свои спомоществуватели, от Училищното настоятелство, от други училища в областта.

levskitroyan1902144Празнично и вълнуващо завърши цялата поредица от прояви по повод патронния празник. Децата на СОУ „Васил Левски” показаха уменията си в песни, стихове и танци. Като се започне от мажоретния състав на училището и се стигне до фолклорните изпълнения на ученици, танцуващи в читалищния ансамбъл „Траяна”, на сцената под вещото ръководство на водещите – третокласниците Натали Добрева и Слави Пенчев, един след друг излизаха дебютанти и утвърдени вече таланти, посрещани и изпращани с овациите на възторжената публика. Първокласникът Преслав Минчев, представящ се за пръв път на сцената, взриви залата с „Вътър ечи, Балкан стене”, изпълнена с оня заразяващ, истински и неподправен революционен плам, на който днес са способни само децата. Народната песен „Пустото лудо и младо” на първолака Мира Попова, модерните изпълнения на солистите Христо Христов, Марая Стратева, Ивелина Тотева – също дебютанти, и утвърдените вече Радко Петков, Илияна Илиева и Весела Джамбазова, както и цялата сборна вокална формация към училището показаха, че усилията на любимия учител по музика Мариета Жекова, която дискретно дирижираше от първия ред, и колегите й Галя Лалева и Мария Църовска са щедро възнаградени.

Изпълненията на децата от СОУ „Васил Левски” в Троян, събрани в тържествения спектакъл по повод патронния празник на училището, поставиха финалния акорд на многобройните прояви, които по традиция се организират всяка година. Наградите си получиха победителите от състезанието „Аз пиша грамотно”, конкурса за лични творби, математическото състезание, конкурса за рисунка и фотография, състезанието по информационни технологии и география. Богата програма, реализирана от целия педагогически екип на училището с отговорност, че тук, в СОУ „Васил Левски” – Троян, се обучава и възпитава бъдещето на България

.