svetoglas1207161В програмата за празника на 18 юли в Ловеч ще гостува вокалната формация „Светоглас”. Концертът е от 18.00 ч. след заупокойната лития в приземния  храм „Въведение Богородично“ при катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на града.

В понеделник, 18 юли, Ловеч отбеляза 179 години от рождението на Васил Левски и 85 години от откриването на първия музей за Левски – Къкринското ханче.

Формацията „СВЕТОГЛАС” е в състав Даниел Спасов, Милен Иванов, Виктор Томанов и Станимир Иванов. Програмата представя една своеобразна панорама на различните музикални диалекти и стилове от традиционното българско фолклорно изкуство и старата църковна музика. Изпълненията на формацията се простират от острите характерни интервали до облагороденото тоноизвличане на ортодоксалната практика.

Формацията е създадена през 2009 година от Даниел Спасов и Милен Иванов – солисти на „Мистерията на българските гласове”. Тя е от  първите български мъжки вокални формации, чиято цел е да представи богатството и красотата на старинното българско мъжко църковно и  народно пеене.

Новото във вокалната и сценична практика на формацията е представянето за първи път на музикални творби от фолклорната култура, които не са звучали никога досега. Това са песни от най-стария български фолклорен пласт, полифонични творби на базата на традицията, импровизации, старинни монодични и хармонични църковно-славянски песнопения.

През 2012 година излиза първият албум на „Светоглас”, наречен „Колелото на живота”. Той е издаден с подкрепата на програма „Култура” на Столична община. През 2014 година по покана на гръцка музикална компания формацията осъществява проекта с църковни песнопения „Моление Господне”.

Певците имат многобройни концерти в България, записи в Българското национално радио, участия в Българската национална телевизия, самостоятелни турнета в Норвегия, Русия, Испания, Великобритания, Италия и Колумбия.

„Светоглас” – това е спонтанен израз на българската фолклорна традиция, на красотата и мистиката  на старата музика и нейната съвременна вокално – сценична интерпретация.

 

1 коментар

  1. Искаш да кажеш в храма на сатаната. Защо те е страх да го наричаш с реалното му име? И тебе ли ще те изгонят от работа?

Comments are closed.