gavriil2512121Всички общински съветници издигат кандидатурата на Ловчанския митрополит Гавриил за почетен гражданин на Ловеч, съобщават от пресцентъра на местния парламент. Предложението за това влиза в общинския съвет, то ще бъде гледано на заседанията на постоянните комисии по образование, култура, младежта и децата и по правно-нормативни въпроси идната седмица, а на 19 март ще се проведе и публично обсъждане по темата.
Владиката се предлага за удостояване с почетното звание за приноса му към духовното и културното развитие на Ловеч и региона и във връзка с неговата 65-годишнина.
Като митрополит на Ловчанската епархия Негово Високопреосвещенство се изявява като благочестив и обществено ангажиран духовник, се казва в предложението на общинските съветници, управлява епархията мъдро, с търпение и любов към клира и миряните. Негова е идеята за изграждане на новия катедрален храм в центъра на Ловеч, за което освен личната си дан привлича и много спомоществователи. Пак по инициатива на владиката е изграден паметникът на Екзарх Йосиф I пред сградата на общината и е ремонтиран паметникът на загиналите ловчанци в двора на храма „Света Троица“. С личната ангажираност на митрополита е създаден детският църковен хор и започва преподаването в училище на СИП „Религия“. Дните на православното кино, провеждани всяка година, изготвянето и приемането на Програма за популяризиране на православието в община Ловеч са също лични заслуги на дядо Гавриил. От 2006 г. досега митрополията организира безвъзмездно даване на топъл обяд, хранителните продукти се набират чрез дарителство, а готвачите са доброволци.
Ловчанският митрополит Гавриил е носител на орден „Свети Иван Рилски“ на Светия синод на Българската православна църква – по случай 10-годишнината от епископската му хиротония, на почетния медал на община Ловеч – за издигане духовното равнище на Ловчанска епархия, на ордена на Българската православна църква „Св. Климент Охридски” – І степен – за 60-годишнината му, на почетния знак „За вярност към славянството“, връчен от кмета на град Лотошино, Московска област, по повод 135-годишнината от Освобождението на Ловеч. Владиката е почетен гражданин на Етрополе за изключителни заслуги към града и общината в съхраняването и развитието на духовните ценности и духовния възход на община Етрополе, почетен член е на Българската камара на инженерите в инвестиционното проектиране.
Негово Високопреосвещенство е член на Светия синод на Българската православна църква. От 2007 г. е ръководител на работната група по въпросите на религиозното образование при Светия синод. От 2009 г. насам той оглавява Върховния църковен съвет. През 2011 г. започва да ръководи и Културно-просветния отдел на синода.
На патриаршеския избирателен събор, проведен през февруари 2013 г., Ловчанският митрополит Гаврил е един от тримата претенденти за нов български патриарх, като достигна до втория последен тур с Русенския митрополит Неофит.
Дядо Владика е роден на 16 юли 1950 г. в София. Дипломира се като строителен инженер във ВИАС през 1977 г., но още като студент заживява в Клисурския манастир. Подстриган е за монах през декември 1979 г., а следващата година става йеромонах. През 1984 г. завършва Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София. През 1986 г. става архимандрит и получава назначение за представител на Българската православна църква в Москва. От 1991 г. е протосингел на Софийската света митрополия, а от 1998 г., когато е ръкоположен за епископ, е назначен за викарий на Софийския митрополит. Става Ловчански митрополит през януари 2001 г.
Окончателно решение за удостояването му със званието „Почетен гражданин на Ловеч“ ще вземе общинският съвет на заседанието си на 26 март. При одобряване на предложението официалното публично обявяване, вписването в книгата на почетните граждани на Ловеч и връчване на удостоверението ще стане на тържествена церемония по случай 11 май – Деня на Ловеч.