koncertplod1705131На 16 април от 19 часа в квартал Вароша се проведе заключителното събитие за първата година на проекта „Повишаване консумацията на плодове и зеленчуци сред уязвими групи от населението”. На сцената на площад „Тодор Кирков” млади и стари се включиха в бурната фиеста с плодове и зеленчуци. В оспорвано състезание децата издигнаха къщи от плодове и зеленчуци. Победителите получиха футболни топки с автограф на Христо Стоичков.

Учениците и децата, участваха с голямо желание в ежемесечните кулинарни демонстрации. Те се научиха сами да приготвят някои лесни и бързи ястия и проявиха интерес и старание да научат и разберат колко важни са плодовете и зеленчуците за тяхното здраве. Участваха в множество викторини и забавни игри и неусетно станаха фенове на здравословната храна с повече пресни плодове и зеленчуци.

koncertplod1705132Специален подарък за техните постижения бяха изпълнителите на хита „Опасно близки“ Михаела Филева и Венци. Те поздравиха всички участници в проекта, който се реализира по инициатива на Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители“ към Европейската комисия пилотно в България, Словакия и Румъния. Избраните градове у нас са Ловеч и Троян.За този период в детски градини, училища и клубове на пенсионери се проведоха общо 120 кулинарни демонстрации, 4 специални събития  и бяха раздадени повече от 10 тона плодове и зеленчуци.

В събитието участваха още местният мажоретен състав и духов оркестър към училище СОУ Св.Климент Охридски с ръководител Тотко Рогашки и малките танцьори от фолклорна формация „Елит”. На сцената в кв. Вароша бяха изтеглени и имената на победителите в конкурса за най-добра рецепта, който се проведе от януари до април т.г. на страниците на вестник „Ловеч глас”. На първо място се класира Ценка Тодорова от село Казачево с рецепта „Картофи с ориз“. Победителите в конкурса могат да получат своите награди в редакцията на вестник „Ловеч глас”.

koncertplod1705133На участниците в събитието традиционно бяха раздадени 1000 кг пресни плодове и зеленчуци.

Проектът ще продължи и следващата година, като през летния сезон ще бъде насочен към децата, обхванати от различни ваканционни инициативи. Останалите целеви групи по проекта – възрастни над 60 години и бременни ще могат от юли ежемесечно да участват в кулинарните демонстрации, както досега.