kunevazelenogorski1705153Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси и Председател на Движение България на гражданите Меглена Кунева и Найден Зеленогорски, председател на Парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление разговаряха днес със зам.-областните управители Георги Терзийски и Драгомир Кавалски. Срещата бе работна и на нея бе коментиран въпросът за опита областите Ловеч и Плевен да бъдат поставени в периферията на Северозападна България и на стратегиите, които са предвидени за целенасочено развитие на слабо развити региони.

„В публичното пространство се споменават трите области – Видин, Враца и Монтана. Областният управител д-р Бояджиева постави този въпрос на последното заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападна България и получи пълната подкрепа, като заяви нашето желание този процес да бъде стопиран и нашата област да бъде разглеждана като пълноправен член на Северозападния район за планиране, какъвто е. Надяваме се това да бъде отбелязано в бъдещите отношения и стратегии, свързани със Северозапада. Това е тема, която се обсъжда сред обществеността и ние държим на категорична яснота по нея”, подчерта Терзийски.

kunevazelenogorski1705154„Географският Северозапад – Видин, Враца и Монтана поискаха стратегия само за тях. Имахме няколко срещи с министър Лиляна Павлова и ресорния зам.-министър Иван Аспарухов и се разбрахме стратегията да се разработва за целия Северозападен район за планиране. На този етап нямаме основание за притеснение, още повече това влиза в противоречие с изискванията на Европейския съюз и ние не можем да си прекрояваме регионите за планиране. Тоест всички преференции като бонус точки за проекти ще бъдат за целия Северозапад”, обясни Зеленогорски и се ангажира това да стане категорично ясно публично чрез зам.-министър Иван Аспарухов, който отговаря за регионалната политика и планиране на регионите и ръководи Съвета за регионална политика, който ще помага за развитие на изостаналите български региони.

Меглена Кунева и Зеленогорски разговаряха със зам.-областните управители и за превантивните мерки по почистване на речните корита. На срещата се коментираха и други проблеми на областта – демографският срив, недостиг на квалифицирани кадри за производствата и други.