grobishta205141Време е да се разгневят гражданите – за доброто на живите и спокойствието на мъртвите!

Иво Райнов

Онзи ден една пудлизурка от най-приближените на кмета  иронично ме заяде, че в общинския съвет гласувам непременно против. Пропуснах обясненията  на един отдал се на угодничество дребен началник, охотно разменящ  лична изгода срещу унизителна вярност.

Не съм подкрепил и няма да подкрепя нищо, което е в ущърб на гражданите и Ловеч. Нито пък  ярките недоразумения, с които периодично местната управа избухва, но пък гласът ми няма да пропусне и полунамерение, ако е в полза на хората. На последното заседание подкрепих  няколко текста в актуализацията на Наредбата за местните такси и цени на услуги, въпреки  че като цяло не приемам увеличаване облозите на гражданите.

С един от тези текстове отменихме намерението на кмета да наложи входна такса за автомобили в гробищните паркове. Добре си спомням, че председателят Тихолов обяви събраните петнадесет гласа за достатъчни за отпадане на текста. Само седмица по-късно става ясно, че администрацията е монтирала автомати за таксуване на  влизащите автомобили на входа на гробищен парк с. Скобелево!

Както и да го мисля няма как да са прави и двамата – Тихолов, когато обявява текстът за отменен  и  Казанджиев, когато разпорежда да се поставят съоръжения за таксуване. Разликата е, че единият може да бърка, но другият със сигурност наглее! Защото законът предвижда след обявяването на решението 14-зневен срок (с  опция за обжалване) преди то да влезе в сила. Към момента влязло в сила решение няма! Тогава на какво основание са монтирани автоматите?

Тук не става въпрос,  дали се събират пари. Става дума за предприети действия въпреки волята на Общински съвет и преди влязло в сила решение. Ще го кажа по-просто: Става дума за позната практика кметът да предприема действия без санкция на Общински съвет, само защото е убеден, че всичко което си пожелае ще бъде обслужено от верни блюдолизци.

Взе да ми идва повече арогантното отношение на Казанджиевата администрация към местния общински съвет. Заради некадърност на администрацията или срамно  лазещото в краката на кмета мнозинство общинският съвет е все по-нелепо въвличан в юридически каши, които завършват със съдебни шамари. Срамът обаче не е за кмета, който подлага  динените кори, а за съветниците, които угоднически се хлъзгат въхру  тях.

Идва ми в повече администрация и кмет да правят неразумни харчове и правни гафове покрай  тях, а сметката  да я плащат гражданите, живите обложени с все повече данъци и такси и умрелите, край  които се монтират фискални автомати. Естествено ми идва в повече сервилното поведение на надупеното обкръжение, което гласува,  лъже, обвинява и се оправдава от името на кмет  и администрация. Тези, върху които управата гради самочувствие на недосегаемост  и избирателна отговорност към гражданите.

Случаят с поставените монетни апарати на  скобелевските гробища може да изжлежда дребен, но е симптоматичен. За административното самоуправство и циничното пренебрежение към волята на местния общински съвет и ловешкото гражданскво. Както казах съвсем не е инцидент, а обичайна практика на местната управа.  Общинският къвет едва ли ще се разгневи, превзет е от  нагаждачи, които чакат на опашка за кметски услуги.

Време е да се разгневят гражданите – за доброто на живите и спокойствието на мъртвите.

9 коментара

  1. “От ГЕРБ отново внесоха искане за оставката на Мая Манолова (БСП) като зам.-председател на Народното събрание.Мотивите бяха представени от Снежана Дукова от ГЕРБ, която обича да се изказва образно и дори с рими:
    “Вчера и днес поведението на г-жа Манолова надмина всички норми и всички правила, които изискват дълбоко уважаваната от мен институция Народно събрание. Мая Манолова си позволява да неглижира присъствието на опозицията в залата. Тя си позволява да прави обструкции от високата трибуна, която би трябвало да овладява, защото този пост не е случаен.Тя си позволява да запушва уста, да наказва, да обсъжда, да манипулира, да прекъсва, да не дава думата, да гледа вляво, да неглежира поведението на депутатите в център и по никакъв начин да не дава думата на колегите от дясното пространство.
    Дълбоко съм убедена, че ако г-жа Манолова имаше морал и принципи, и ако спазваше демократичните ценности на институцията, да спазва закона, и правилника на Народното събрание, това нямаше да се случи.
    Апропо – тя бърка арената на Народното събрание със селския мегдан на Кюстендилското Треклено и с Дупнишката правна школа, която няма нищо общо с принципите и законите на 42-то Народно събрание. Апропо – вероятно се търси подтекста на Констинбродска афера, защото предизборната кампания започва и те не могат да намерят мотив, с който да оправдаят безспорната загуба, която социологическите агенции предвиждат в този случай. Апропо – тя не може да намери дар слово, защото речевите характеристики, който хвърля в зала, не са словесна салата, а нещо по-страшно…”
    http://offnews.bg/news/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0_8/%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91-%D0%BF%D0%B0%D0%BA-%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%9C%D0%B0%D1%8F-%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0_332071.html

  2. Е, нормално е да се вземат пари от умрелите, то нали почти не останахме живи в този град, та защо да не се направят таксоплатци мъртъвците, иначе кой ще дава пари за канцеларистите в общината. След като изпреварихме Варна с въвеждането на “синя зона” е редно да изпреварим и останалите градове с гробищните такси.
    Говори се из кулоарите на властта, че от другата пролет щели да вземат пари от щъркелите и лястовиците за гнездене на територията на общината, ама още не се знае дали такса или данък да им въведат, но е сигурно, че ще плащат отделно и такса смет за курешките си. Местните птичета ще плащат с 50% намаление, щото акат родни курешки.

    Ако това ставаше в едно нормално общество тези мили хора щяха да си съберат багажчето и да си оставят само оставките на бюрцата. Срамота е бе, идиоти! Вие или живеете другаде, или въобще не виждате къде живеете!

  3. данчо давай смело ние сме с теб извади му керливите ризи за тия минали години кажи на ловчалийте какъв е кмета им

  4. Е, нямаше ли дискусия поне по тази тема, кажете поне кои съветници се съгласиха и кои не, да си ги знаем?

  5. Няма никакво основание кмета да поставя каквито и да е било технически съоръжения и да се таксува влизането на МПС на територията на ГП, защото на проведеното заседание на Общински съвет Ловеч на 24.04.2014 г. общинските съветници НЕ приеха ( справка видео записа от заседанието на ОбС част 2, минута 35-та)
    § 7. т.7. Създава нови точки 48. и 48.1.:
    „48. Влизане на МПС на територията на гробищните паркове – 0,83 лева;
    48.1. месечен абонамент за влизане на МПС на територията на ГП – 15,00 лева (чрез
    предоставяне на дистанционно управление за отключване срещу депозит от 40,00 лв.). Поставянето на такива съоръжения и таксуването собствениците на МПС е нарушение на общинската Наредба до ‘узаконяването’ на горния текст от общинските съветници.

  6. Няма никакво основание кмета да поставя каквито и да е било технически съоръжения и да се таксува влизането на МПС на територията на ГП, защото на проведеното заседание на Общински съвет Ловеч на 24.04.2014 г. общинските съветници НЕ приеха ( справка видео записа от заседанието на ОбС част 2, минута 35-та)
    § 7. т.7. Създава нови точки 48. и 48.1.:
    „48. Влизане на МПС на територията на гробищните паркове – 0,83 лева;
    48.1. месечен абонамент за влизане на МПС на територията на ГП – 15,00 лева (чрез
    предоставяне на дистанционно управление за отключване срещу депозит от 40,00 лв.). Поставянето на такива съоръжения и таксуването собствениците на МПС е нарушение на общинската Наредба до ‘узаконяването’ на горния текст от общинските съветници.

  7. ma to ostanaha li hora toi gradat e pust takova martvilo eee

Comments are closed.