veterinaren2504145Мая Величкова

Едно уникално училище навърши 68 години от основаването си. Професионалната гимназия по ветеринарна медицина”Проф. д-р Д. Димов” в Ловеч е основана през 1946 г., с решение на Министерството на земеделието, като държавно средно-специално училище за преработка и консервиране на хранителни продукти от животински произход.

ПГВМ е обучила и дипломирала над 9 200 ветеринарни техници и лаборанти, които успешно се реализират в сферата на селското стопанство, хранително вкусовата промишленост, институтите и опитните станции в страната. От тук професионалния си път в областта на ветеринарната медицина са започнали 7 професори и редица изтъкнати научни работници.

В момента училището обучава и дипломира специалисти в две направления: Професия Ветеринарен техник, специалност Ветеринарен техник и Професия Техник – технолог по качеството на храни и напитки, специалност Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки.

 

Поздрав, по случаи годишнината на училището, направи директора г-жа Габриела Георгиева..За празника бе направена зооизложба „Моят домашен любимец”, с много екзотични животни. Двама от възпитаниците направиха импровизирано ателие за направа на татуировки и разбира се по традиция за училището се виха кръшни български хора.Музикален поздрав към всички отправи Силвия от 9в с песента „Една българска роза”.

Поздравителен адрес получи училището от Ученическо общежитие съвместно с музикален поздрав подготвен съвместно и с наши представители. Но нека не забравяме, че тези които днес се забавляваха на празника, утре ще се грижат за нашето здраве, за това с какво и как ще се храним. Ветеринарната медицина не е просто професия -тя е призвание,защото ХУМАННИЯТ ЛЕКАР ЛЕКУВА ЧОВЕКА,А ВЕТЕРИНАРНИЯТ – ЧОВЕЧЕСТВОТО