kmet110121Павлин Иванов

Защо бяха дадени 250 000 лева за „ВиК“ Ловеч, след като директорът на дружеството заяви пред медиите, че няма официално искане към Община Ловеч или Общински съвет Ловеч, попита „Ловеч днес“ кмета Казанджиев в понеделник, на редовния му брифинг.

Според Казанджиев, в Община Ловеч са писмата, дадени от предишното ръководство на „ВиК“ Ловеч като част от съгласувателната процедура преди подаването на проектните документи за проекта „Зелена и достъпна градска среда” по оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013.

Казанджиев обеща документите да бъдат предоставени на медиите, което към този момент, все още не се е случило.

Според кмета, от документите е ясно, че водопреносната мрежа в квартал „Червен бряг“ е ремонтирана и не е необходимо да се правят нови ремонти. Казанджиев призна, че официално писмо няма, но проектите са започнали да се правят от водното дружество.

Това е нещо нормално, когато се прави инфраструктура и се види, че има проблеми в самата система, да се намерят средства и да бъде завършен ремонта, каза Казанджиев. Това, че няма официално искане, според кмета, не е чак толкова голяма беля. Той смята, че случаят е подобен на парите за детското отделение в ловешката болница (бел.р. – припомням, че по предложение на Валя Янкова БСП, точката за отпускане на пари за ремонт на детското отделение не беше допусната до обсъждане в Общински съвет).

До мен „ВиК“ Ловеч са отправили искане, в разговори, при реализирането на проекта, че необходимо дружеството да бъде подпомогнато.

nateevvik2710141„Ловеч днес“: Какъв е мотива на „ВиК“ Ловеч да искат подпомагане?

Казанджиев: Нямат средства!

„Ловеч днес“: Кой го казва това? Вие убеден ли сте, че нямат средства?

Казанджиев: Ние разговаряхме с тях!

Ще дам един пример. Ако се върнем назад в реализацията на водния проект, „ВиК“ със собствени средства извършиха допълнително разходи за нова и подмяна на водопроводната мрежа в размер на около 700 000 лева в Гозница. Това са нормални условия, които ЗМСМА позволява.

„Ловеч днес“: „ВиК“ Ловеч не са събрали близо 3 000 000 (милиона) лева от своите абонати и казват, че нямат пари? Това категорично не е вярно, тъй като Директора на дружеството Тихомир Матеев заяви пред медиите, че финансовото състояние на дружеството е стабилно.

Казанджиев: И каква връзка едното с другото?

„Ловеч днес“: От една страна „ВиК“ ви казва, че няма пари и вие решавате да им дадете 250 000 лева. На пресконференция те заявяват, че имат пари и несъбрани близо 3 милиона лева. От каква нужда ние като данъкоплатци трябва да дадем пари на едно самостоятелно търговско дружество?

Казанджиев: Аз питам , какъв е проблема Общината да финансира нещо в собствен мрежа? Аз разбирам да финансираме в Угърчин или друго място, ние финансираме в Ловеч.

„Ловеч днес“: Проблемът е, че с тези 250 000 лева може да се направи ремонти в Дикисана, Гозница, Бабабаковец, площада или нещо друго, което има крещяща нужда?

Казанджиев: Аз може ли да попитам нещо друго? Когато трябва да бъде извършен един ремонт, от гледна точка на това, какви ще бъдат последиците, ако той не бъде извършен както трябва, риска и отговорността трябва да бъдат преценявани.

Смятате ли, че е по-добре да извършим този ремонт, при условие, че това писмо, подадено от предишното ръководство на „ВиК“ Ловеч, че всичко е извършено както трябва и ние се доверим изцяло на него и те започнат да се пукат тези тръби. Ние си правим ремонта, пропада асфалта, след това все пак трябва да направят този ремонт, проекта по Оперативната програма се компрометира, тогава какво правим?

Аз мисля, че трябва да се гледа внимателно и комплексно на нещата.

 

Очаквайте коментар по темата !

3 коментара

  1. Още по-добре е тежките инкасо автомобили да се спрат да преминават по плочките.На други места в страната такива автомобили спират на улиците,а когато банката или магазина не са точно до тротоарния блок,парите и ценностите се прекарват пак под охрана в затворени леки метални колички.
    Банките,като са толкова напористи тежките автомобили да се движат по плочките,ми да вземат да платят ремонта на пешеходната зона.Пак Данчо ли да прави предложението?

    1. Разбира се, че той трябва да го направи 🙂 . Кой друг може да обвините като постоянно недоволен и принуждаващ кмета и общината да плащат глоби и да лишава бюджета от така необходимите му средства, ааа? Да не би тази община да има хиляди жители, които минават по фън-шуй плочките и си мокрят или кълчат краката. Няма ни кмет, ни СКОРС, ни администрация, ни съвет да реши кой и дали ще плати и оправи плочките, сал един Данчо ви в устите и за добро и за лошо.
      Ама молА ви се мрънкахте ли когато през осемдесет и някоя, едикойси разкопа центъра и газихте калта?
      Обаче статията е за 250хиляди за ВиК – не че и другото не е проблем, ама се забива в една друга посока.

  2. Да вземе кмета да оправят плочките по пешеходната зона на ул.”Търговска” , че положението е трагично , но нали той не ходи пеша и не му пука.

Comments are closed.