Снощи в КДК в Ловеч  Венцислав Христов, заместник-кмет на Община Ловеч, връчи подарък от името на общината на Христо Факиров, син на известния учен проф. Стойко Факиров.Срещата бе по повод представянето на новата книга на Факиров старши „След седемдесетте“.

В нашия край се раждат не просто големи учени, но те са и интересни писатели, изтъкна Венцислав Христов, след като бяха прочетени откъси от книгата на проф. Стойко Факиров.

Факиров обясни, че баща му не е долетял от Нова Зеландия, където живее, поради здравословни проблеми. Със спомени за техния отсъстващ приятел участваха актьорът Борис Луканов и писателят Банко П. Банков. Актьорът Стоян Георгиев прочете откъси от книгата.

Проф. Стойко Факиров е един от най-изтъкнатите български учени в областта  на полимерите. На 19 януари той навърши 80 години. Роден е в село Лешница, Ловешко. Завършва  гимназия в Ловеч, а след това химия в Софийския университет през 1959 г. Постъпва там като асистент. Две години по-късно става аспирант на акад. В. А. Каргин в Московския университет. През седемдесетте години специализира в университета в Майнц, Германия, като Хумболдтов стипендиант, при видния немски учен проф. Фишер. Защитава докторска дисертация през 1982 г., а от 1987 г. до пенсионирането си през 2003 г. е професор по полимери в Химическия факултет на Софийския университет.

Проф. Факиров има изключителна международна активност и признание. Носител е на Хумболдтова изследователска награда през 2000 г., работил е като стипендиант на министерствата на образованието на Египет, Индия, Испания, Турция, Португалия, както и на Японското дружество за развитие на науката, Американската информационна агенция и на НАТО в Испания. Бил е гостуващ професор в университетите в Майнц и Кайзерслаутерн /Германия/, Делауеър, Синсинати /САЩ/, Миньо /Португалия/, Националния център за научни изследвания в Мадрид /Испания/ и др.

От 2004 г. и понастоящем проф. Факиров е гостуващ професор в Университета  в Окланд /Нова Зеландия/.