oreshakizloj1404141Иван Чакъров

На 19 и 20 Април 2014г.   в Орешак  ще  се  проведе  за XVI  път традиционния Великденски панаир.

 Организатори на събитието са Община Троян и Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата.

      На 19 Април 2014г. / събота / в  11.00 часа ще бъде  открита   новата експозиция на изложението с обща  изложба по керамика  „ Магията на глината”.

     В парка на Националното изложение   ученици  от националната гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” гр. Троян , ще демонстрират восъчна техника за изписване на великденски яйца.

Художник-керамика Марияна Личева  ще ни разкрие още от тайните на тази пъстра традиция.  Всеки, който желае ще може да участва и да изпише  сам своето великденско яйце.

oreshakizlojenie1404142     Два дни майстори на различни занаяти ще демонстрират пред гостите на изложението своите умения. В ателиетата  по грънчарство, тъкачество и дърворезба посетителите на Изложението ще имат  възможност    да изработят  нещо самобитно и оригинално – докосвайки се непосредственно  да  духа на местната  традиция.

В Националното изложение е организиран  голям  базар  на предмети на народните художествени занаяти.

     На  Великден  ( 20 април 2014г.) за втора поредна година „Хлебопроизводство и сладкарство” гр. Троян, в чест на славното Христово Възкресение, ще  почерпи   гостите на Изложението с най-дългия и най-вкусния великденски козунак.

За доброто  настроение на  всички, Фолклорен ансамбъл „Здравец” ще изнесе празничен концерт.

     Посещението на Троянския манастир, по повод един от най-големите християнски празници Възкресение Христово заедно с  възможността   да  се докоснем до един друг феномен-народните художествени занаяти , превръщат  Великденския панаир в  истински празник за очите и душата.

 oreshakizlojenie1404141