potrebiteli502161Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Комисията за защита на потребителите (КЗП), че телеком прилага нелоялна практика, като представя по заблуждаващ начин информацията за метода на изчисляване на цената за мобилния интернет трафик на данни в мрежата си.

В договора си с общи условия телекомът посочва, че таксуването е на всеки килобайт съгласно тарифния план, но премълчава факта, че съществува минимална цена за всяко влизане в мрежата (интернет сесия), която се равнява на 1 МВ трафик на данни. Потребителят не е информиран за това обстоятелство и си създава погрешно впечатление за пресмятането на цената, която ще заплати.

Експертите на КЗП напомнят, че когато с окончателно решение на ВАС е потвърдена нелоялна търговска практика, засегнатите от нея имат право да развалят сключения в резултат от използването й договор и да претендират за обезщетение по съдебен път. Законът предвижда още окончателните решения на ВАС да имат обвързваща сила за гражданския съд, като правото на потребителите да искат обезщетение отпада с изтичането на пет години, считано от датата на влизане в сила на решението на ВАС.

 

Решение № 906 / 01.28.2016г.

www.kzp.bg/registar-neloyalni-targovski-praktiki/download?h=YUAelawFevUXhrY56EFvbuG%2bxhwFGy%2b1AmMtdfQLamX0qmlm0m4Uw4ue25p27v84