naptel402151Радосвета Коева НАП

Самоосигуряващите се лица вече могат да подават по електронен път чрез използване на персонален идентификационен код (ПИК) и осигурителни декларации – образец 1 и 6. Новата услуга е достъпна за всички физически лица от 18 февруари 2015 г., а в бъдеще се очаква броят на данъчните и осигурителни декларации, които се подават по електронен път чрез ПИК, да се увеличава.

ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица, като ползването му е напълно безплатно за клиентите на НАП. До момента в цялата страна има издадени 200 000 персонални кода на физически лица. Само в офиса на агенцията в град Ловеч са издадени до сега близо 3000 ПИК, а от началото на тази година – 500.

От офиса в Ловеч съобщават, че вече 200 граждани са подали годишните си данъчни декларация за облагане на доходите, по електронен път.От тях 110 са използвали квалифициран електронен подпис, а 90 са подписали декларацията си с ПИК. 181-а пък са електронните декларации с определено задължение, а 12 – с данък за възстановяване.

От НАП напомнят още, че всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март 2015 г. по електронен път с ПИК, ще ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне. Това обаче ще се случи само, ако към този момент клиентът няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април дължимия по декларацията данък.

Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне. Всички данъци се плащат по една единствена банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълват само кода за вид плащане – 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“.

Подробна информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки можете да получите от сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.