grip1610121От месец май 2015 г. в редица държави от Южна Америка се разви епидемия от вирусна треска с причинител вирусът Зика. Касае се за РНК вирус от групата на арбовирусите, изолиран за първи път през петдесетте години на XX век, който рядко причинява заболяване при хората и около 80 % от случаите протичат безсимптомно. Инфекцията се предава по трансмисивен път – чрез ухапване от комари от групата Аедес, които пренасят вируса от болния човек на здравия. Клиничната симптоматика се характеризира със самоограничаващо фебрилно състояние, съпроводено от макулопапуларен обрив, артралгия, конюнктивит, мускулни болки и главоболие, които обичайно отшумяват в рамките на 4 до 7 дни.

Не съществува специфична имунопрофилактика на Зика вирусната инфекция (ЗВИ). Лечението на по-тежко протичащите случаи и усложненията е симптоматично. Не съществува специфична антивирусна терапия.

През 2014 г. за първи път развитието на малформации при плода (най-често микроцефалия) е свързано с прекарано заболяване през бременността, като причинно- следствената връзка все още не е окончателно потвърдена.

В настоящият момент повсеместно разпространение на малформации и неврологични увреждания при плода се регистрират в 20 страни от Латинска Америка, а в още 10 страни се регистрират спорадични случаи. Световната здравна организация (СЗО) и Центърът за контрол на заболяванията в Атланта работят за въвеждането на ефективни мерки за контрол на инфекцията.

На 01.02.2016 г. СЗО повиши степента на опасност на заболяването като такова от изключително значение за общественото здраве.

За Европейския континент в момента рискът от пренасяне на заболяването и автохтонното му разпространение сред комарите е много нисък поради зимния сезон. Същевременно връзките на отделни страни от ЕС със засегнати страни от Латинска Америка са интензивни и вече бяха регистрирани внесени случаи при хора във Великобритания, Франция, Холандия, Германия и др.

За България рискът е ограничен поради ограничените връзки със засегнатите държави в Латинска Америка, но наличието на биотопи на комари от вида Аедес Албопиктус, вкл. в райони с естествени разливи и заблатявания в различни части на страната не може да го изключи.

Най-важното на този етап е недопускането на местно предаване на заболяването чрез комари, носещи вируса. Това предполага своевременно и качествено извършване на необходимите дезинсекционни мерки. За целта Министерство на здравеопазването изпрати писмо до Националното сдружение на общините в Р България с указание за навременно провеждане на обществените поръчки за организиране на дезинсекция на тяхната територия.

Друга важна мярка е повишаване информираността на населението за начините за предпазване от заболяването.

Информация и съвети за пътуващи

Изхождайки от информацията, съдържаща се в епидемиологичните бюлетини и медийните доклади на Министерствата на здравеопазването на засегнатите страни, в момента се наблюдава интензивен епидемичен подем с увеличаващо се разпространение на болестта в Ел Салвадор, Венецуела, Колумбия, Бразилия, Суринам, Френска Гвиана, Хондурас, Мексико, Панама иМартиниците. Спорадично е разпространението на ЗВИ в Гватемала, Парагвай, Порто Рико, Барбадос, СейнтМартин и Хаити. Във връзка с това, трябва да се има предвид следното:

  • Пътуващите към засегнатите райони да използват индивидуални предпазни средства срещу комари: дрехи с дълги ръкави и крачоли, които да предпазват откритите части на тялото; репеленти, приложението на които е според инструкциите на производителя. Репеленти, съдържащи диетилтолуамид не се препоръчват за използване при деца под тримесечна възраст.
  • Индивидуалните предпазни средства да се ползват през цялото време, в т.ч. сутринта, през деня и през късния следобед до вечерта, когато е най-високата активност на комарите.
  • Използването на мрежа против комари, независимо дали са импрегнирани с репелент или не, е силно препоръчително.
  • Имунокомпрометирани или лица с тежки хронични заболявания задължително да се консултират с лекар преди да предприемат пътуване до засегната държава.
  • Бременни или жени, които планират бременност задължително да се консултират с лекар, преди да предприемат пътуване до засегнати държави. Силно препоръчително е пътуването да бъде отложено, особено ако крайната дестинация е държава с увеличаващо се или широко разпространение на болестта.
  • Пътуващи, завърнали се от засегнати райони преди три седмици и имащи симптоми, наподобяващи тези на Денга, Чикунгуня или Zika, трябва да се свържат със своя лекар.
  • Бременни, които са пътували до засегнат район, трябва да съобщят за пътуването си на своя наблюдаващ лекар, за да бъде тяхната бременност подходящо мониторирана.