uchenie1204167В 9,27 часа на 12.04.2016 г. е получен сигнал за внезапно спиране на електрозахранването в командната зала на  „Мелта-90“ АД. Дежурният установява горящ захранващ кабел, огънят бързо обхваща част от компресор, има мирис на амоняк. В следващите минути се задейства плана за защита при бедствия при възникване на пожар на територията на община Ловеч, като за нула време дворът на фирмата се изпълва с полицейска патрулка, три броя противопожарни автомобили, две линейки.

Веднага след сигнала кметът на Общината свика щаба и свежда информация за обстановката.

Същевременно пожарът се разраства, обхващайки термоизолационните  материали в помещението  и конструкцията на сградата.

Кметът на Общината вече е издал заповед за въвеждане в изпълнение на общинския план за защита при бедствия и поставя задачи на силите за реагиране. Отцепен е районът на инцидента, предприети са мерки за евакуация, спира се движението по застрашените пътища.

uchenie1204168Първи към мястото на пожара се насочват двама пожарникари, облечени с химически облекла „тежък вид“ – „Trelchem“.  След извършено разузнаване  са евакуирани двама  пострадали работници от обекта.

Тъй като  изтичането на амоняк продължава, двамата пожарникари  се отправят към горящото  помещение. Извършва се замерване на концентрацията на амоняк във въздуха.

През това време  екипите на двата противопожарни автомобила построяват две смесени водопроводни линии  – едната линия гаси компресорното помещение, а другата линия подава разпръснати водни струи с цел неутрализиране на амоняка. След кратка битка с огъня положението е овладяно.

uchenie1204161Така в общи линии премина учението за защита при бедствия и аварии, което се проведе на два етапа – теоретичен и практичен. Председател на щаба бе Корнелия Маринова – кмет на Община Ловеч, участва и целият управленски екип на общината. В състава на щаба влизат още широк кръг директори  и началници, а в действията се включиха звена на РУ на МВР – Ловеч, РС ПБЗН – Ловеч,  ЦСМП – Ловеч, отдел „Контрол и сигурност“ при Община Ловеч и други. По план Община Ловеч провежда два пъти годишно подобни учения с цел повишаване подготовката, усъвършенстване на координацията и практическите умения на органите и силите от Единната спасителна система (ЕСС).

По време на учението няма пострадали хора и не са нанесени материални щети.