festivalsliva1409152   Иван Чакъров, Управител на НИХЗИ-Орешак

Тази година от 19-22 септември 2015 е XXIII издание на  Празника  на сливата и троянската сливова ракия, прерастнал  от три години в Български фестивал на сливата.

Тази традиция датира   от  дълбока древност. Според преданието първата дестилация на сливова ракия е станала зад стените на Троянския манастир. Тайните, дори тайнствени процедури за производството на този „ божествен нектар ” по-късно преодолели стените на манастира и се разпространили в Троянския регион.

С уважение и отговорност жителите на Орешак и Община Троян продължават да запазват и развиват тази традиция  и организират, всяка година през месец септември Празник на сливата и троянската сливова ракия.

По традиция се провеждат  два конкурса: за най-добре приготвена домашна сливова ракия и за най-добро мезе.

festivalsliva1409153Гостите на празника имат възможност да се включат в демонстрациите на различни занаяти, както и да се запознаят с някои от най-характерните  предмети, свързани с  употребата  на сливата и троянската сливова ракия.

   Желанието ни е да пресъздадем автентичната  атмосферата  на празника и гостите да усетят  духа на местните  традиции.

Невероятното    преживяване на празника ще   накара всички да се върнат назад във времето.   Глътката „жива вода”, която всеки отпива  на входа на изложението,отпуска сетивата и връща радостта от живота, и възстановява  равновесието и здравия смисъл на битието.

Празникът ще започне в 11.00 часа на 19 септември / събота /  с Демонстрация на традиционно изваряване на сливова ракия, след което следва  откриване на празника от Общински младежки духов оркестър с мажоретки в парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – с. Орешак.

На всички , които ще  изберат  дестинация Троян  предлагаме:

  • Признати майстори демонстрират своите умения за изваряване на сливова ракия.
  • Базар на традиционни сливови производи;
  • Кулинарни приключения: демонстрация  и дегустация на характерни за троянския край традиционни ястия със сини сливи.
  • Демонстрация на занаяти  свързани с  производството и употребата на сливата и троянската сливова ракия
  • Богата и разнообразна музикална  програма
  • Много забавления и изненади

festivalsliva1409154   Четири дни ще пеем, ще танцуваме и ще се забавляваме в едно от най-красивите кътчета на България.

Станете част от нашата старопланинска приказка, която ще ви създаде добро настроение и много положителни емоции.