ou2910132Областният управител на Ловеч Милко Недялков прие учениците от клубовете „Млад журналист“, ръководен от Жанина Илиева и „Клуб за творческо писане“ с ръководител Галина Иванова. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация. На срещата, състояла се в кабинета на губернатора, се дискутираха връзките между институциите и журналистите, ролята на журналистиката в живота му и дейността му като областен управител.

„Наричат медиите Четвъртата власт. Защо е така? Заедно със законодателната, изпълнителната и съдебната власт, медиите имат своята мощ и ресурс да въздействат на хората. Медиите, с властта си над аудиторията и с представяната от тях информация са голям опонент, или съюзник на управлението, което и да е то. Но не всичко е така просто, защото част от информационните компании са обект на собственост на големи корпоративни играчи.“ С тези думи Милко Недялков въведе разговора в темата „Власт и медии“.

ou2910131Бъдещите журналисти използваха възможността да зададат въпроси на областния управител. Симона Станимирова попита: „Какво Ви подтикна да се занимавате  с разследваща журналистика?“ , Милко Недялков отговори, че разследващата журналистика е предизвикателство. „Когато разследваш тежък случай, ти се сливаш с него, усещаш болката на потърпевшите, на опечалените. Това те прави по-човечен, по-състрадателен и по-отдаден в работата да стигнеш до справедливост. Тук бих споделил един трагичен случай от пролетта в с. Брестница, общ. Ябланица, където едно десетгодишно дете беше изнасилено и убито. При разговора с бабата на детето, реакцията й  ме покърти: „Какво сте се затъжили бе, майка му и баща му ще си направят друго“. Такива истории будят ярост, но и желание за справедливост и те правят съпричастен, добави губернаторът. Лошо е ако разследващата журналистика е, че тя е потенциална маша за разчистване на сметки и използване на секретни документи за изобличаване на личности и за съсипване на съдби и животи“, заключи в отговора си Недялков.

Мирена Петкова също зададе въпрос на областния управител: „Като бивш възпитаник на ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“ какво бихте ни посъветвали да направим, за да постигнем мечтата си да станем журналисти?“

„За всеки един журналист е важно да знае чужд език. Това е едно голямо предимство в съвременния свят на глобалност и обединеност. Когато аз кандидатствах имах възможност да избирам между актьорско майсторство и журналистика. Да избера перото ме подтикнаха добрите учители по български език и литература Найден Ангелов и Хица Тодорова. Учиха ни да правим анализи на произведенията, да рисуваме с думи“, спомни си дългогодишният журналист, сега губернатор.

Поредицата от въпроси продължи Иванета Даниелова. Младата възпитаничка на Езиковата гимназия попита за нужните качества, които трябва да притежава областен управител. По този въпрос Милко Недялков почерта, че от основно значение е управникът  да има опит. Професионален, житейски, та дори административен. Но това не е всичко, продължи губернаторът. „Бих наблегнал на три много важни елемента – диалогичност, практичност и търпеливост.“ Основната роля на областния управител, според Недялков, е координацията между институциите, за това диалогичността, дипломатичността и търпението са ключови за тази длъжност. Вторият въпрос на Иванета беше насочен към живота на Милко Недялков като журналист: Какво Ви даде и какво Ви взе журналистиката?

„Когато журналистиката взема нещо, тя дава повече. Най-ценното, което отнема, обаче е времето. Журналистът няма работно време от 8 до 5, той посвещава времето и живота си на професията, поглъща го. Журналистиката и отнема здраве, и дава дъглолетие.“, отговори губернаторът. „Най-голямата ми награда като журналист са контактите ми с хората“, заключи Недялков.

3 коментара

  1. Или вземаш правилни решения или се оправдаваш, но ако позволиш на миналото, то ще открадне настоящето ти, а без настояще няма бъдеще. Наложената в миналото порочна практика да се вземат неправилни решения в никой случай не можем да наречем днес положителен опит, който прилагаме да вземаме решения. Обикновено са необходими само няколко негативни забележки, за да убиеш мечтата на един млад човек.

  2. с областен като г-н Недялков,ще се развиват,няма що!

  3. Завиждам им – все още вярват, че има такова нещо като журналистика в България… (то има, де, ама е антикварна, затисната под тонове г*вна и набутана в кьошетата)

Comments are closed.