priemnagrija2309141През септември във всички 28 области на страната ще се проведе информационна кампания за популяризиране и подкрепа на приемната грижа.Официалното откриване на кампанията бе на 17ти септември. В тази връзка БЧК-Ловеч организира със своите доброволци инициативи в Ловечя Троян, Луковит и Тетевен за да покажат на хората и другата страна – какво е да си дете в дом и всички сме съпричастни към съдбата на децата без родители. Те раздадоха информационни материали и анкетираха гражданите знаят ли що е приемна грижа и биха ли станали приемни родители. Най-голям интерес имаше в община Луковит.

Кампанията ще обхване 119 общини от 28-те области в страната в партньорство с над 80 организации и институции, ангажирани с каузата на приемната грижа по места. Между тях са и 55 общини – партньори на Агенцията за социално подпомагане по проект „И аз имам семейство”.

priemnagrija2309142Както досега БМЧК ще работи с подкрепата на Института за социални дейности и практики, Международната социална служба – България, Сдружение „Самаряни” и Фондация „За нашите деца”, представители на които ще участват в откриването.

Кампанията е част от „Програмата за предоставяне на услуги и подкрепа на деца и млади хора, напускащи социалните институции”, реализирана с финансовата помощ на фондация „Велукс” и в партньорство с Международната Федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Зона Европа. От началото на програмата през април 2011 до момента над 1000 доброволци са преминали обучения по приемна грижа, в които с готовност се включиха консултанти и щатни специалисти на БЧК и професионалисти по въпросите на приемната грижа от партньорските организации.