redcrossbibl1308134ОС на БЧК и Центърът за работа с доброволци към Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев” в Ловеч превърнаха днешния Международен ден на младежка в истински празник за над 100 момчета и момичета в града.

Градинката до РИОКОЗ бе огласена в следобеда на 12 август от смях и веселие, които съпътстваха богатата на изненади програма.

В играта регулировчик се включиха над 25 деца, които демонстрираха как карат колело, добри пешеходци ли са и показаха умения да окажат първа долекарска помощ на пострадал.

Как да спасят човек с топка във вода бе другата образователна идея, която превъплатиха 40 участника. Насред градинката те демонстрираха уменията си да подават правилно топката на давещия се и как да го издърпат на сушата. В конкурса за рисунка на лице и постер право да се включат имаха и децата, и техните родители. Най-интересните „творби” бяха бурно аплодирани от всички, а авторите им получиха отличия.

Точен мерник показаха смелчаците, които изкусно мятаха безопасни топчета в играта на дартс. Имаше и „воден дартс” , в който децата трябваше да си предават с плат балони пълни с вода без да ги изпуснат или да се спукат. По време на забавата момчетата и момичетата имаха възможност да играят на федербал, да покажат издръжливост в скачане с голямо и малко въже, играха на рибка, предаваха си пръстени със сламки и всякакви други подобни забавления.

Най-много овации събраха изпълнителите на патешки и пингвински танц и макарена.

Всички участници в празника получиха много награди, осигурени от ОС на БЧК-Ловеч и Центърът за работа с доброволци към Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев”.

12 август е обявен за Международен ден на младежта след като на 17 декември 1999 г. Общото събрание на ООН приема направените препоръки на Световната Конференция на министрите отговорни за младежта, състояла се в Лисабон на 8 – 12 август 1998 г. Тогава се препоръчва на тази дата да бъдат организирани публични събития и инициативи в подкрепа на младите хора.