mladeji1308144ОС на БЧК и Центърът за работа с доброволци към Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев” в Ловеч превърнаха днешния Международен ден на младежка в истински празник за момчета и момичета в града.

Градинката до РЗИ бе огласена в следобеда на 12 август от смях и веселие, които съпътстваха богатата на изненади програма.

Представители на ОУ ПБЗН и БМЧК направиха демонстрация за извеждане на пострадал от сграда при наводнение, като младите червенокръстци показаха на децата как се оказва първа долекарска помощ на пострадал с рани и счупвания.

Децата имаха възможност и да се научат как да гасят пожар с кофпомпи.

mladeji1308142Как да спасят човек с топка във вода бе другата образователна идея, която превъплатиха 40 участника. Насред градинката те демонстрираха уменията си да подават правилно топката на давещия се и как да го издърпат на сушата. В конкурса за рисунка на лице и постер право да се включат имаха и децата, и техните родители. Най-интересните „творби” бяха бурно аплодирани от всички, а авторите им получиха отличия.

Точен мерник показаха смелчаците, които изкустно мятаха безопасни топчета в играта на стена. Имаше и „воден дартс” , в който децата трябваше да си предават с плат балони пълни с вода без да ги изпуснат или да се спукат. По време на забавата момчетата и мочитетата имаха възможност да играят на федербал, да покажат издръжливост в скачане с голямо и малко въже, играха на рибка, предаваха си пръстени със сламки, в ателиета се изработваха гривнички, оригамия рисунки на тема „Бедствието през моите очи” и всякакви други подобни забавления. Родителите бяха запознати с информационни материали кои са основните неща, които е необходимо да се вземат при бедствие и що е приемната грижа.

Най-много овации събраха изпълнителите на патешки и пингвински танц и макарена.

Всички участници в празника получиха много награди, осигурени от ОС на БЧК-Ловеч и Центърът за работа с доброволци към Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев”.

12 август е обявен за Международен ден на младежта след като на 17 декември 1999 г. Общото събрание на ООН приема направените препоръки на Световната Конференция на министрите отговорни за младежта, състояла се в Лисабон на 8 – 12 август 1998 г. Тогава се препоръчва на тази дата да бъдат организирани публични събития и инициативи в подкрепа на младите хора.