Доста бурно премина обсъждането на точката за упълномощаване на кмета на Община Ловеч за участие и начин на гласуване на предстоящо общо събрание на МБАЛ „проф. д-р П. Стоянов“ – Ловеч, по време на днешната сесия. Предложението бе внесено от Петър Цолов, председател на ОбС. Както е известно, Община Ловеч е вторият по-големина акционер в болницата.

По време на обсъждането на състоянието на болницата със свое изявление се включи и областният управител  Георги Терзийски. Изявата му предизвика разнопосочни изказвания на общинските съветници. От БСП не приеха назидателния тон на областния управител, други съветници припомниха, че разграбването е започнало още от 1990 г.

В обширното изявление областният управител припомни, че най-неизгодните  договори на болницата са сключени по времето на правителството на Сергей Станишев, когато кмет на Ловеч е Минчо Казанджиев и председател на Общинския съвет е Милко Недялков и прочие управници.

„Няма да правя анализ на празните изказвания на част от местните политици“, каза още Терзийски.

Някои болници са в още по-тежко състояние от ловешката, но те без много шум и врява успяват да привлекат ресурси, каза областният управител, като посочи за пример болницата във Видин.

Призивът имаше и към лекарите, които вместо да хвърлят оставки, трябва да продължат работа, а специалистите да намерят баланс между интересите на различните институции.

„Долу ръцете от държавата, тя не мълчи гузно, както виждате“, обърна се на финала областният управител Георги Терзийски към съветниците.

В края на тази точка кметът Корнелия Маринова съобщи, че току-що на служебната електронна поща са пристигнали материалите за редовното общо събрание на акционерите, което ще се състои на 15 юни от 11 часа в сградата на лечебното заведение.Така че до края на днешното заседание има вероятност съветниците да се запознаят по-подробно със състоянието на болницата, тъй като досега бяха в невидение.

В край сметка съветниците решиха по всички точки представителят на общината да гласува с „Въздържал се“, само по въпроса за освобождаване от отговорност на членовете на борда да се гласува с „Против“.

 

1 коментар

  1. Само на децата в Ловеч още не е ясно че тази болница трябва да се затвори,за да може новата частна да работи.

Comments are closed.