Павлин Иванов

Вчера, лидерът на областната структура на БСП Ловеч Минчо Казанджиев, заедно със съветниците Доротея Цанкова, Валя Янкова и Станимир Стоянов, изразиха на пресконференция позицията си относно Бюджет 2019 на Община Ловеч. Бюджетът беше приет на последното заседание на Общински съвет Ловеч, но без гласовете на социалистите.

Това е бюджет на странностите, така го определи бившия кмет Казанджиев. Досега не е съставян бюджет по подобен начин. Както видяхме всички, той е една „богата пица“, само че в нея, част от продуктите ги няма, не са доставени, заяви лидера на червените.

Той потвърди, че досега, такъв голям бюджет, Община Ловеч не е приемала. Но, това е бюджет с много условности. Там липсват политиките и приоритетите. Това, което има е много общо и неясно.

Според Казанджиев, увеличението на бюджета се дължи на общата субсидия от републиканския бюджет. Това не е принос на администрацията, а е резултат от държавната политика по отношение на увеличение на минималната работна заплата. В местните дейности, са заложени пари, които са дългосрочни заеми в размер на над 4.402 милиона. Това е нов общински дълг, а такова обсъждане, не е имало. Още повече, че при поемане на нов дълг, трябва да има ясни правила за размер, такси, срок, лихви, начин на плащане. И третото, на което се дължи големия бюджет е големия преходен остатък от 2018-та в размер на  3.380 милиона лв. 2.8 милиона от тях са получени от правителството декември 2018. Една част от заложените пари са имагинерни, няма ги, заключи Казанджиев критиката си към бюджета и начина му на съставяне.

Бившият кмет изтъкна като причина за оценката си, липсата на административен капацитет в Община Ловеч – забавени обществени поръчки, прехвърлянето на дейности от капиталовата програма, други не се отчитат като такива. Той даде и конкретни примери в Ловеч и селата от общината.

Казанджиев заяви, че този начин на правене на бюджета е силно учудващ. Още по-учудващо е според него, по какъв начин се е приел бюджета. Това е бюджет, приет на базата на безпринципните компромиси в Общински съвет.

Според съветника Станимир Стоянов, в капиталовата програма не са заложени тротоари и важни улици. Прехвърляли се неизпълнени обекти от миналата година. Стоянов заяви, че Община Ловеч няма административен капацитет да посрещне този финансов ресурс, който в края на миналата година – 3 милиона, които правителството е дало на Ловеч.

За 4 години в Ловеч един лев не е предвид за тротоарна мрежа. Според Стоянов, тротоарите са в лошо състояние. Булевард „България“ е за ремонт, а скоро е изтекла гаранцията му. Пред училище „Васил Левски“ тротоара е гробница. По ул. „Трети март“ тротоари няма.

Валя Янкова заяви, че е силно притеснена от необосновано завишена приходна част в бюджета. Тя също акцентира на новия 4 милионен заем, който щял да се обезпечава от приходите на Историческия музей. В кабинетите, според нея се водели разговори, че ако е необходими, щял да бъде ипотекирана сградата, за да се изплаща заема. Зам. Кмета Цветан Георгиев е споменал тази възможност. Янкова определи бюджета като нереалистичен.

Доротея Цанкова обясни защо не са гласували за бюджета. Според нея, бюджета за 2019 г. не гарантира политики и спокойствие за малкото останали жители и бизнес в Ловеч. Дори след настояването на министър Горанов, не били отпуснати средства на селата в общината.