Иво Райнов

Тъжно изглеждаше днешния обед пред ловешката многопрофилна болница. Голяма група лекари, медицински сестри и санитари, плътно подредени на стълбите пред болничното заведение. Но някак самотни и отчаяни.

Втори ден от тридневните предупредителни действия на медицинския персонал. Медиите се броят на пръсти и са предимно местни. Властта липсва – и местната, и регионалната. Мисля си, че до отчаяните медици трябва да застанат кмет и областен управител. Няма значение кой какво прави или е направил за спасяването на болницата. Протестиращите имат нужда от солидарност и подкрепа, а гражданите от пример. Днес властите имаха дълг към визитата на министъра на образованието, но могат да застанат до медиците утре. За да окуражат гражданите, които и днес отсъстваха.

На път сме да загубим болницата по много причини. Но най-болезнената е, че се проваляме като общност. Редно е градът да застане зад своята болница, своите лекари и медицински сестри. Личните съображения трябва да останат назад. Алтернативата е несъстоятелност или закриване на още отделения. Днес разговарях с лекари за перспективите. Почти всички са загубили надежда, че могат да получат някакви пари преди Коледа, а имат неполучени цели три заработени заплати. Загубили вяра, споделиха, че чакат тежка присъда. На 20.12 министерството ще се произнесе по бъдещето на болницата. Надяват се на оцеляване, но се страхуват, че ще бъде съпроводено с шокова реорганизация до няколко болнични отделения.

Не, не съм забравил виновните, нито съм изменил на убеждението, че трябва да бъдат наказани. Само, че най-първа грижа е хората да получат заплати за празника, а болницата животоспасяващи медикаменти. И да бъде спасена. Отчаяните медици излязоха на улицата и се канят да преминат към гражданското неподчинение и да блокират улици. Декемврийски дни на изпитание и твърдост. Ловеч има нужда от многопрофилна болница, а ловешките лекари от подкрепата на своята общност.

Утре. В следващите дни ще бъде късно.

10 коментара

  1. Точно в болницата в Ловеч получих ценна помощ и адекватно лечение! Дано успее да се запази!

  2. Е нали имаме нова болница. Това беше целта Четете в Ловешкия вестник хвалбите Израелци дошли да я видят

  3. Ловчанлии ще се сетят когато я затворят. Какво да чакаш ит пенсионери. А младите, колкото са останали , ги е обхванало пълно безхаберие.

    1. Аз съм от младите! На 21 години съм и преди 3 в София ми откриха епилепсия след серия припадъци в Ловеч а от тукашните доктори чух само “ми то има вируси нищо ти няма” Сега скъпо евтино си ходя в София за да ми е сигурно! А безхаберието не е от наша страна толкова колкото от страна на докторите в болницата.Не съм си отварял устата до сега за този случай но вече ми писна все те да са невинни така както бяха невинни и когато оставиха дядо ми да умре януари защото живееше на 8-я етаж в блока до самата болница но нямали транспорт и той почина от дълъг престой в диабетна кома! Моля замисляйте се дали сте изцяло прави да ги защитавате! Всеки знае поговорката “с твоите камъни по твоята глава”

    2. Аз също няколко пъти съм си патила от „добрия” педиатричен персонал! Също съм от младите .. на 25 съм… Как може да приемат сина ми със ситни обриви и да кажат,че имал алергия от такива неща,които яде от 5тия месец … Изобщо не се обърна внимание на факта,че беше натъпкан със куп излишни лекарства от отново „компетентна” педиатърка!!! За престоя във вашата велика болница се наслушах на простовати забележки от сорта на : „Какво си облякла на това дете,това яке,пускай го по блуза навън” (навън беше студено и имаше вятър,как по дяволите да го изкарам гол ) … и още: „Това дете защо е заспало със чорапите? Вие изобщо знаете ли как да го гледате?” (при което малоумната лекарка ми раздърпа детето,за да събуе чорапките) … и още: „Не може да давате за обяд пилешка супа на детето,защото има магданоз” … ами съжалявам… Детето ми от тези помии не поиска да хапне и лъжичка,по-добре магданоз да яде отколкото бливочи … И още фрапантен за мен случай … Водя го в неотложен център преди горе долу 2 седмици със суха,затъкваща кашлица,след прегледа ми се казва „Нищо му няма г-жо,здрав е” … След пореден преглед при друг д-р от Ловеч се казва,че детето ми е със херпесен стоматит … И сега вече да попитам … За нас тези ли „разбиращи и компетентни” лекари трябва да защитим,че нещо не разбрах?! Ще ме извинявате,но подкрепа от мен за такива накадърници няма да получите! Когато видя и се уверя,че тези които наистина разбират и уважават тази професия,са се завърнали за да лекуват наистина … тогава може да имате моята подкрепа!!! А и това,което виждам,е че не само аз съм изпатила! Чудя се… ще има ли още да нападате хората от града?!

    3. Цвети Симеонова за съжаление не са само тези случките по които да съдим но и тези не са ни малко пък после нека ни упрекват че не ги защитаваме!

  4. Общността се лекува в Плевен 🙁 . Самотни и отчаяни са били всички пациенти,загубили близки в тази болница със съмнение за недостатъчни грижи. Този протест може би е трябвало да се състои доста по-рано…

    1. ….Или във Велика София.И там умират хора и там грижите и отношението са същите госпожо,изпитала съм го и то доста болезнено…..

  5. Ако всички местни управници бяха като господин Райнов нямаше да сме на този хал.Да ни пази Господ от такива като “ВЕЛИКИЯ” ЦОЛО Гачев……

Comments are closed.