prechistvatelnalukovit2807151Премиерът Бойко Борисов откри днес новата пречиствателна станция в Луковит. Най-амбициозния си проект за подобряване на водния сектор общината изпълни за по-малко от две години. Той е на стойност 33 898 746 лева, осигурени от Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.“
Изпълнени са общо 25 014 линейни метри (л.м.) канализационна мрежа, от които: битова канализация (смесена) – 12 060 л.м.; 761 бр. сградни канализационни отклонения с обща дължина 6 859 л.м.; дъждовна канализация – 6 095 л.м. и 332 бр. улични оттоци.

Осъществена е рехабилитация на общо 16 646 л.м. водопроводна мрежа, от които: рехабилитация и подмяна на водопроводната мрежа – 10 837 л.м.; 683 бр. сградни водопроводни отклонения и 52 бр. връзки със съществуващата водопроводна мрежа с обща дължина 5 809 л.м. Извършено е изцяло или частично асфалтиране на 34 улици, по които са изпълнявани проектните дейности, с обща площ 74 000 кв.м. По време на строително-ремонтните дейности са създадени 132 нови работни места и 11 постоянни за обслужване на съоръжението.
prechistvatelnalukovit2807152“Близо 100 млн. са дошли в Луковит. Използвам случая лично да благодаря на хората, защото държавата много помага на църквите и манастирите, но те си събраха пари и си направиха църква. Сигурен съм, че все по-добри проекти ще има за Луковит”, каза премиерът.
“Виждате, че отпадъците, боклуците, мръсотията всичко отива в царевицата. Хората са яли тези плодове и зеленчуци. После сме били най-болната нация. Как няма да сме, като отпадъците и мръсните води са били при хората?”, подчерта още Бойко Борисов и поздрави общината за реализацията на проекта.
В церемонията участваха и министър Десислава Танева, зам.-министрите Николай Нанков и Павел Гуджеров, народният представител Корнелия Маринова, областният управител д-р Мадлена Бояджиева, зам.-областният управител Георги Терзийски, строители и гости.
Днес министърът на земеделието и горите Десислава Танева откри и обновения централният площад в Луковит по Програмата за развитие на селските райони. Общият размер на инвестицията е над 2 млн. лв.
prechistvatelnalukovit2807153Изградени са общо 7 детски площадки съгласно изискванията на българското законодателство и европейските стандарти – 3 в града и по една в селата Петревене, Торос, Беленци и Ъглен. Площадките са изцяло обезопасени, покрити са с ударопоглъщаща настилка, достъпни и използваеми са и от деца с увреждания. Уличната осветителна мрежа в Луковит е напълно обновена, като старите осветителни тела са подменени с енергийноефективни. Същевременно в мрежата са включени и крайни улици, където досега не е имало осветление.