На 20 август, неделя, от 10:30 ч. край езерото в парк „Стратеш“ ще се проведе историческа възстановка на Освобождението на Ловеч от османско иго, изпълнена от клубове при НД „Традиция“. Ще бъде представена жива картина от първото и второто освобождение на града, като ще бъде даден акцент на героичната саможертва на ловчалията Цачо Шишков.

Във възстановката участват над 100 души от 22 клуба при Национално дружество „Традиция“ от цялата страна. Преди това от 10:00 ч. почетен строй на НД „Традиция“ ще поднесе венец на Белия паметник. Топовните гърмежи и пушечната стрелба ще ни напомнят с мириса на барут за станалото тук преди 140 години. Отново ще възкръсне подвигът на Цачо Шишков, на полковниците Кирдан, Тутолмин, Менар и Есаул Астахов и хилядите знайни и незнайни воини, чиито имена са изписани на плочите по братските могили и паметниците по бойното поле в района на Ловеч. На тяхната светла памет ще бъде посветен настоящият спектакъл.

Събитието е част от програмата на Община Ловеч, Регионален исторически музей, Регионална библиотека и Художествената галерия за честване на 140-годишнината от Освобождението на Ловеч и установяване на местно управление.

1 коментар

  1. Цялата Ловешка общественност заедно с община Ловеч активно действа за организацията на въстановката на бележитото историческо събитие. А за 140 годишнината от великата дата,общината в Плевен няма хал хабер.

Comments are closed.