Богата на събития е програмата в Ловеч за 24 май  -Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тя започва в 9.45 ч. с молебен в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на града.

За участие са поканени вярващи, както и учители и ученици от училищата, в които са сформирани групи СИП „Религии“.

В 10 часа е тържественото откриване на празника и церемония по връчване на ежегодните персонални награди на изявени дейци в областта на образованието и възпитанието. Събитието е пред катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“. На тържеството ще бъде представена програма от формации или индивидуални участници от ловешките училища. Кметът на Община Ловеч ще отличи трима изявени учители от ловешките училища с барелеф „Св. св. Кирил и Методий“.

Барелефът „Св. св. Кирил и Методий“ се връчва от  2006 година, като през първата година наградата е само една. За периода 2007-2013 г. са връчени 19 награди в областите наука и дарителство в хуманитарната сфера, след което са отпаднали от обхвата на статута на наградата. За периода 2006-2017 г. с ежегодната персонална награда на изявени дейци в образованието и възпитанието – Барелеф „Св. Св. Кирил и Методий”, в област образование за 11 години са удостоени  общо 48 учители (вкл. 3-те награди през тази година).

На тържествената церемония с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ от Кмета на Община Ловеч ще бъдат наградени и 10 изявени ученици от ловешките училища, както и 13 ученици от ловешки училища, класирани на призови места – от първо до трето, в национален кръг на олимпиадите и националните състезания на МОН за учебната 2016/2017 година. Те ще получават юбилеен плакет по повод  180 години от рождението на Васил Левски.

При лошо време тържествената церемония ще се проведе в салона на Драматичен театър – Ловеч.

Вечерта от 17 часа на сцената на пл. „Тодор Кирков“ е церемония по връчване на ежегодната персонална награда в областта на културата „Ловешки меч“. Номинирани са двама представители на културата. При лошо време тържествената церемония ще се проведе в салона на Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“