Близо 1000 собственици на самостоятелни обекти в сградите в Ловеч ще бъдат облагодетелствани от енергоспестяващите мерки Ловеч, съобщи на 3 май на пресконференция кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя направи кратък преглед как се изпълнява Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в  Ловеч.

Първият етап включва прилагане на мерки за енергийна ефективност върху 11 сгради с разгъната застроена площ от 68 292 кв.м. След проведена процедура по ЗОП, са сключени договори с изпълнители за извършване на Инженеринг (Проектиране и СМР) за 10 многофамилни жилищни сгради. Беше обжалвано решението за избор на изпълнител на инженеринга за ЖБ № 214- ул. „Бяло море”. След приключване на съдебните дела, процедурата е на етап повторно разглеждане на ценовите предложения.

Договорираният ресурс за изпълнение на Инженеринг е на стойност 8 979 218, 47 лв. с вкл ДДС. Сключени са договори за извършване на консултантска услуга – строителен надзор. Договорираният ресурс за изпълнение на дейностите по строителен надзор с инвеститорски функции за всичките 11 сгради е в размер на 150 027, 85 лв. с вкл. ДДС. Сключени са договори за оценка на съответствието на инвестиционните проекти за 11 – те сгради на стойност 44 274, 99 лв. с вкл. ДДС.

Пряко облагодетелствани от прилагането на енергоспестяващите мерки са 722 самостоятелни обекта и 979 собственици на самостоятелни обекти в сградите, уточни кметът Корнелия Маринова.

„Още три по пет са  блокове за саниране по енергийна ефективност по Инвестиционната програма, което прави  още 217   жилища. Следователно общо имаме 939 обекта, от които 800 жилища ще бъдат завършени още тази година“, каза кметът на Ловеч.