По случай Великден, на 28 април от 10,30 часа пред катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в центъра на гр. Ловеч по инициатива на Кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова ще се проведе благотворително раздаване на козунаци и червени яйца от служители на Домашния социален патронаж. Това съобщи на пресконференция на 22 април заместник-кметът Венцислав Христов.

Раздаването ще започне веднага след края на църковната служба.

Великден е празникът, който свързваме с едни от най-вкусните тестени изделия – козунаците. Козунакът е символ на тялото на Христос, както червените яйца са символ на неговата кръв. Именно тази силна, символична натовареност го прави съществен за честването на Възкресение Христово.

Древното църковно предание разказва, че Св. Мария Магдалена посетила Италия и намерила случай да се яви пред император Тиберий I. По общоприетия източен обичай му поднесла яйце, боядисано в червено. Казала му: “Христос воскресе!” Скромността на дара не удивила императора, защото той знаел древния обичай на Изтока, практикуван и от юдеите, които в знак на почит поднасяли дар със символично значение.

Следвайки този древен обичай и с нечуваните дотогава думи “Христос воскресе!”, Мария Магдалена искала да събуди любопитството на подозрителния император. А с разясняването на значението на този дар започнала пламенна проповед за Възкресението и учението на Христос. Тя разказвала на императора за живота, чудесата, разпятието и възкресението на Иисус Христос. Описала и несправедливия съд над Него от озлобените членове на Йерусалимския Синедрион, както и недоглеждането от страна на малодушния римски управител на Юдея Пилат Понтийски, с което предизвикала върху тях гнева на императора.

Според преданието заедно със света Мария Магдалина към Италия се отправили и сестрите на Лазар, който Христос възкреси – Марта и Мария. А Пилат, узнавайки за това и боейки се от изобличение на противозаконните му действия от страна на християните, сам изпратил съобщение на император Тиберий за Иисус Христос, в което свидетелствал за добродетелния му живот, за изцеляването на всякакви болести и недъзи, за възкресяването на мъртви, както и за другите Му велики чудеса.

След такива свидетелства император Тиберий сам повярвал в Спасителя и предложил да Го причислят към римските богове. И когато Римският сенат отхвърлил това предложение, Тиберий с царски указ заплашвал да накаже всеки, който се осмелява да наскърби вярващите в Иисус Христос. Така Мария Магдалена, заедно с другите християни, накарала езическия управител на Юдея писмено да засвидетелства Христовото Възкресение пред езическия свят. А християните, като узнали за значението и силата на впечатлението, предизвикано от поднасянето на червено яйце, започнали да подражават на Мария Магдалена, да си подаряват червени яйца и да казват: “Христос воскресе!… Во истину воскресе!…”

1 коментар

  1. Щрак с яйчица и козунак 🙂
    *
    Баба кмет на фото пак,
    този път със козунак.
    Няма грях и срама няма-
    ще крепи яйца пред Храма.
    За предизборен пиар
    с чужда пита прави дар.

Comments are closed.