pokritmost405152Иван Арабаджиев

За една немалка група хора КОРУПЦИЯТА движи света.Това се е превърнало в тяхна философия и начин на живот. Самите те се чувстват избрани и това не им носи душевни терзания, даже считат ,че заплатите които получават са малки и е нормално и справедливо да взимат комисионни като компенсация.

Другата част от обществото е на противното мнение, че именно корупцията е пречка да не се развиваме и причинява ниски доходи като цяло.Това е постоянна тема на разговорите ни и отнема цялата ни енергия да се борим с това.

Основен източник на корупционни практики в местното самоуправление е усвояването на европейски средства за неефективни проекти. Естествено,че местните фактори, които участват в схемите вещо се управляват и консултират от създадените фирми посредници, който са изобретатори на технологията на злото.

Въпреки лошото изпълнение на повечето от проектите и очевидната нецелесъобразност на същите,  явлението се разраства и набира застрашителни размери, независимо от контрола от страна на европейските ни партньори /и глобата от 800 000 лв на Община Ловеч/ .

В целия този процес основната отговорност по закон е на кмета и на неговия екип и е логично цялото недоволство на гражданите да е насочено към него и към работата му.

Историята с промяната на Покрития мост е емблематична за казаното по-горе. Но да тръгнем по хронологията на събитията.

Като начало кметът внесе като предложение в Общински съвет Ловеч, Интегриран план за възстановяване и въздействие на градската среда. Едно от териториите на проектна интервенция е централната градска част където се намира и мостът. Чак след изработването на идеен проект по темата с едно филмче в интернет се разбира, че е замислена драстична промяна на външния вид на моста и адаптирането му в съзвучие със другите елементи, като площад „Екзарх Йосиф“, пространството между съда и виенската сладкарница, пространството пред хотел “Ловеч” до зоната на транспортния мост.

На последвалите обществени обсъждания и периодично в разгорялата се в обществото дискусия кметът, който е основен възложител по закон, няколко пъти мотивира предложението си с идеята и необходимостта да се санира моста и подобрят условията за работа вътре в него.

Новата голяма изненада дойде от съобщение на сайта на Община Ловеч, че пак той организира обществен форум на 25 този месец от 14 часа в 109 в дом Преслав на тема “Преустройство и рехабилитация на Покрития мост в град Ловеч”.

Промяната от „саниране“ на „преустройство“ вече върви в посока цялостно изменение и модернизация на моста, което е недопустимо с историческото и емблематично му значение за нашия град.

Няма как като граждани с активно поведение да не се възпротивим на това меко казано безумие. За да се прочетат и чуят повече мнения искам да публикувам и своето по темата.

На първо място считам, че времето избрано за такъв род действия е крайно неподходящо и деструктивно. Да предлагаш такова кардинално решение в 12 без 5 в края на мандата си е отречена отдавна практика.

Искам да припомня,че имаше период, в който шест месеца преди края на мандата на общинския съвет и кмета се забраняваха разпоредителни сделки с общинско имущество. Самата идея рязко разделя ловешките граждани и ги противопоставя.

От друга страна продължава политиката на надлъгване на гражданите и поставянето им пред свършени факти от страна на кмета. Основанието да твърдя това е липсата на инстроментариум и ясни правила.

Няма Наредба за ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОБСЪЖДАНИЯ, каквато има във всички големи общински центрове. Липсата на такава наредба улеснява практиката да не се представят предварително пред заинтересованите граждани материали по темата. Това обстоятелство избягва и връщането на проекта заедно с общественото обсъждане в Общински съвет за окончателно решение.

В случая за моста се използват още 2 заблуждаващи гражданите техники.

Първата техника е промяна на заданието за саниране на моста от първоначалния му вид, защото никой не го е виждал и опаковането му за нуждите на ПОДМЯНАТА.

Втората техника е използването на Общински форум като формат на обсъждане. Какво ще се случи на неподозиращите заинтересувани граждани във вторник 25 август 14 часа.

Хората които първи ще отидат на форума ще бъдат хората от контролираното мнозинство на кмета и ще бъдат разделени от модератора на 10 маси .Другите, които не са организирани или закъснеят поради преднамерено избрания неудобен час ще са само свидетели на случващото се.

Отсега може да се прогнозира,че 8 от десетте маси ще са за промяната на моста и това ще е основание за постигане на крайната цел на възложителя.

Протестирам като гражданин на Ловеч за ненормалния начин, по който се процедира и се налагат обществено неприемливи идеи, опаковани със становища на предварително подготвени и пряко заинтересовани лица, като нарушават същата тази администрация устройствени планове и схеми, опазващи историческото и културното ни наследство в съответствие със закона.