brailski2310141Албена Йончева

Биобиблиографски указател „Проф. д-р Христо Браилски „ излезе от печат в навечерието на 90-годишнината от рождението му. Той отразява научната и практическа дейност на проф. Браилски и приносът му в развитието на българската медицина. Хронологичният обхват на изданието е от 1951 г. до 2013 г.   Включва биография, летопис на по-важни дати от живота му, библиография на трудовете му и литература за него, показалци.

Авторският колектив е :съставител Лиляна Пиринска, редактори Мариана Иванова и Иван Кюркчиев и консултант д-р Благомирка Станчева. Библиографският указател е предназначен за специалисти медици, изследователи на българската медицинска наука и клинична практика, библиографи, студенти и всички, които проявяват интерес към живота и научното дело на проф. д-р Христо Браилски.

Професор Христо Браилски (25 окт. 1924 – 23 ян. 2003) е световноизвестен български лекар, преподавател и учен гастроентеролог. Неговата обширна научна дейност е насочената към честотата, епидемиологията, клиниката, диагностиката и лечението на заболяванията на храносмилателната система. Той за първи път в страната внедрява редица лабораторни, инструментални и ендоскопски методи , допринася за утвърждаването на редица български лекарствени препарати. През 2005 година по негова воля, изразено в оставеното завещание е учредена фондация на негово име.

Няма по-ценен паметник за човек посветил целия си живот на едно благородно и значимо дело от библиографския справочник, събрал научните и практическите му достижения.