oicbiznes1704131Над 21 са сключените договори в област Ловеч на фирми, които са се възползвали до сега от преференциалните условия за кредитиране благодарение на инициативата Jeremie.

На информационна среща, проведена на 16 април и организирана от ОИЦ – Ловеч в партньорство с местните организации на Стопанска камара, БТПП и КРИБ над 20 представители на малки и средни предприятия от Ловеч, Троян и Луковит се запознаха с инструментите за гарантиране, дългово и дялово финансиране. Холдингов Фонд “Джереми България” ЕАД управлява средства в размер на 563 млн. евро. О тях 199 млн. евро са публични ресурси, осигурени от ОП „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика“, а останалата част са частни ресурси, набрани от банките и дружествата – финансови посредници.

Участниците се запознаха с различните продукти, които могат да подпомогнат едно предприятие във всяка фаза от неговото развитие. В зависимост от това дали една компания се намира в начална фаза или в етап на зрялост, варират и условията по отделните инструменти. При някои това са ниските обезпечения, при други са изгодните лихви, а като цяло предимствата са гъвкавите срокове и погасителни планове.

Бизнесът се възползва от предоставената възможност и за кратко време осъществи директен контакт с няколко банки и получи изчерпателна информация за кредитните условия на всяка от тях. Над 10 представители на банките-посредници Райфайзенбанк, Алианц Банк България, СИБанк, Обединена българска банка, УниКредит Булбанк и Сосиете Женерал Експресбанк разговаряха индивидуално с потенциалните клиенти и разясняваха условията и параметрите на финансирането.

ОИЦ – Ловеч ще продължи да подпомага активно бизнеса в региона с предоставяне на информация за актуални възможности за финансиране през 2013 година, както и с информация за подготовката на новата оперативна програма „Иновации и предприемачество“, която ще стартира през следващата година.