KORICA-GRANCHARIAT-LAST.inddЖанина Илиева

Книгата „Грънчарят“ на Валерия Андреева ще бъде представена в Клуба на дейците на културата в Ловеч на 24 ноември, понеделник, от 17,30 часа. Авторката живее в Сливен, но е свързана с Ловеч, завършила е Природо-математическата гимназия. „Грънчарят“ (2014) е втората й книга след „Да откраднеш тайната на хляба” (разкази), 2012. Откъси и от двете книги са публикувани в ловешкия алманах за литература и изкуство „Мостове“.

Валерия Андреева е автор на белетристика, поезия, пиеси за куклен театър, публицистика. Завършила е българска филология и втора специалност, свързана с публичните комуникации във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Има публикации в списанията „Пламък” и „Жажда”, във вестниците „Неделник”, „България сега” и др. Произведения от Валерия Андреева са включени в литературни сборници: „Жажда-2010″, „Жажда-2013″, „Антология на сливенския хумор”, „Тракийска лира” и др. Работи в областта на връзки с обществеността. Изнася лекции по реторика. От 14 години е кореспондент на вестник „Българска армия”.

Книгата „Грънчарят” на Валерия Андреева разказва за умението на един отделен човек да бъде щастлив. Грънчарят, наш съвременник, има своето успешно място в живота, цени земните си дни, знае да обича, богат е с любовта, която дава и получава, вижда стойността на всеки миг. Грънчарят е безспорно обаятелен – с нюанса на мистичност и примамливата сила на жадуван приятел. Като откровение и пречистване за него е тримесечното пътуване, към което е подтикнат от съчетанието на няколко случайности – пожар, фрагмент от песен, думи на приятел, въздействащ сън. Сред калейдоскопа на нови места и срещи той рисува първите си картини, потъва в омаята на любовта, откроява свои важни истини.

„Грънчарят” на Валерия Андреева напомня симфонична проза, която притчово и едновременно с това житейски реално изразява неистовия стремеж на човек да осъзнае скрития смисъл на собственото си битие, казва Димитър Бочев.

„Грънчарят“ е творба с изключително концентрирано послание за добро, за добрина, за доброта, защото Валерия Андреева владее силата на думите, управлява я със зрителната чувствителност и изобразителното майсторство на художник, с обхватната мисъл на философ и с всепроникващата любов на женското сърце, е мнението на Ваня Борисова.