obs2304131Павлин Иванов

Първите 100 читатели отговориха на въпроса „Одобрявате ли предложението на инициативен комитет, шефа на “Спарки” Николай Кълбов да бъде обявен за “Почетен гражданин на град Ловеч”?“ в седмичната анкета на „Ловеч днес“.

73% от отговорилите, „НЕ“одобряват присъждането на званието на ловешкият бизнесмен.  9% не се интересуват от темата, а 18% от участниците в допитването са одобрили предложението на инициативния Кълбов да стане „Почетен гражданин на Ловеч“.

Анкетата не претендира за представителност, но дава представа за настроението и мнението на читателите по този ценностен казус.

Вчера, на редовното заседание на Общински съвет Ловеч, специално за гласуването на решението за удостояване на Николай Кълбов със званието „Почетен гражданин на град Ловеч“ дойдоха дори и заявилите с декларация неприсъствие съветници кандидат-депутати.

С изключение на Георги Митев, Иво Райнов, Корнелия Маринова и Тихол Тихолов, всички останали присъстващи одобриха предложението на инициативния комитет, внесено от кмета Казанджиев.

Както вече ви информирахме, след това гласуване, групата на БСП напусна заседанието.

Поради факта, че след приемането на още две точки от дневният ред със съдействието на останалият за кворум и за да не провали гласуването Милко Недялков, и след обявени две почивки, кворумът не можа да бъде възстановен и продължението на заседанието беше насрочено за 28 май.

Това означава, че преди да приключи ДВАДЕСЕТ  И ШЕСТОТО ЗАСЕДАНИЕ на Общински съвет – Ловеч, не може да бъде насрочено друго, независимо от мотивите за това.

Поради факта, че заседанието не е приключило по вина на демонстративно напусналите съветници и последвалата невъзможност за събиране на кворум, не е възможно провеждането на тържествена сесия на Общински съвет Ловеч на 11 май – празникът на град Ловеч, каквото е изричното изискване на „Наредбата за символите, почетните знаци, отличията и почетните звания на град Ловеч“, на която да бъде удостоен със званието  „Почетен гражданин“ Николай Кълбов.

Така, независимо от приетото решение, на празника на град Ловеч, „Почетен гражданин“ няма да бъде обявен.

5 коментара

  1. “Чл.47. /изм., решение № 959/01.02.2007, в сила от 08.02.2007 г./ Статуетките “Ловешка крепост”, “Ловешки меч”, “Бардфест Ловеч”, “Спортист на годината”, „Инвеститор на годината” и „Бизнесмен на годината”, както и барелефите “Св.св. Кирил и Методий” и “Св.Иван Рилски” са изработени от различни материали, в различни форми и размери, но с вградено изображение на герба на град Ловеч. Те са с художествена стойност, утвърдени след конкурс от художествено-експертен съвет.”

    Имат художествена стойност , ама няма решение на ОбС за тяхното одобряване ,за какъв морал изобщо могат да говорят хора които от 2007 година са раздавали ментета ‘ключ на града”, ментета статуетки и са харчели общински пари за тържества и софри…и ако това не е подигравка и гаврта с хората на които са ги раздавали – здраве му кажи..
    и да продължават все така ..

  2. “НАРЕДБА ЗА СИМВОЛИТЕ, ПОЧЕТНИТЕ ЗНАЦИ , ОТЛИЧИЯТА И ПОЧЕТНИТЕ ЗВАНИЯ НА ГРАД ЛОВЕЧ

    Чл.1.Тази Наредба урежда вида и съдържанието на символите, почетните знаци, отличията и звания на град Ловеч, както и условията, критериите и начина на използуване, а така също и реда по връчване на символите, знаците, отличията и званията в тържествени случаи и по специални поводи.

    Чл.59. Връчване званията “почетен” и заслужил” гражданин на Ловеч:
    1/ На удостоените със званието “почетен” и “заслужил” гражданин на град Ловеч се издава удостоверение по специално изготвен образец, което съдържа : номера на удостоверението, номера на решението на Общинския съвет, повода за удостояването;

    Чл.60. На удостоените се връчват още:
    /1/ За званието “почетен” гражданин на Ловеч – символичен ключ на града съгласно чл. 29 от настоящата Наредба и статуетка”Ловешка крепост”, съгласно чл.48,ал.1 от настоящата Наредба;

    ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

    §.1.Тази Наредба отменя всички досегашни разпоредби, символи и знаци, използвани в общината.
    §.2. Кметът на общината чрез конкурси, възложителни или организационни мероприятия взема мерки за изработването на визираните в Наредбата символи, знаци и книги по предварително разработени и одобрени проекти от художествено-експертни съвети.
    §.3. Одобрените проекти се утвърждават от Общинския съвет.
    §.4. Във всички символи, знаци и отличия трябва да присъстват по подходящ начин двата цвята – лилав- символ на люляков Ловеч и жълт – символ на Алтън Ловеч.”

    От 2005 година до днес Общински съвет със свое решение не е утвърдил проектите на визираните в Наредбата символи, знаци и книги !

    Нито има одобренио удостоверение по специално изготвен образец, нито символичен ключ на града, нито статуетка които да се връчват тържественно.

    За какви тържествени заседания може изобщо да се говори , след като няма решение за утвърждаване на всичко онова , което по наредба трябва да се връчи на това заседание, това да не би да е частно парти на което се даряват подаръци на рожденика…

    Всички символи, знаци и отличия раздадени по тази наредба след 2005 година са раздадени в нарушение на тази Наредба , защото има решения за удостояване на гражданите със съответните звания, но няма одобрени символи които да се връчват и книги в които да се записват

  3. Наистина Ловеч е град на "чудесата". Преди години си построихме мост за никъде, на равен терен си направихме стъпала,оставихме твърде много растителност в нашата река и сега спокойно можем вместо река Осъм да я наричаме гора Осъм, последните години раздаваме "Ловешки меч" защото все пак някой трябва да го получи, сега се получава нещо подобно и с почетните граждани. Не познавам г-н Кълбов и моля да ме извини, ако приеме, че това което пиша е персонално към него. Не е така. Изказвам лично мнение по принцип. Мисля, че не е необходимо всяка година да се удостоява "някой" с това звание, защото както е тръгнало всеки от общинските съветници, независимо кои парти са представлявали или сега представляват, имат много приятели, които ще предлагат и ще удостояват с това звание. Няма ли да натежат твърде много на историята на Ловеч.С чиста съвест искам да подчертая, че голяма част от тях не са като онези достойни люде,получили това звание в предните векове, които са дарявали по 600 т. книги на читалището, които са събирали пари за да издадат краеведската поредица "Ловеч и ловчанско", дарявали средства за построяване на първата съвременна болница в града,за камбанария на църквата, за прокарване на жп линията Левски-Ловеч, за водоснабдяване на града и още, и още благородни прояви. Но най-важното – никога не са скъсвали връзката със своите съграждани. По време на Люляковата гостоприемна седмица (тя се провеждала точно с такава цел) са се връщали в родния град, за да разберат от какво се нуждае той и с какво могат да му помогнат. Аз мисля, че точно това са достойните хора , на които да се дава звание "Почетен гражданин на Ловеч". Преглеждайки изданието на Регионалния исторически музей – Ловеч се вижда, че не всяка година това звание е присъждано – 1905, 1906, 1907 – 1923, 1923-1934,1935, 1936-1972, 1972-1979, 1980-1983, 1985, 1986-1994,1994-1999, 1999-2001, 2005, години, когато с него са удостоен само един човек – 1904,1923, 1934, 1972,1986, 1994 2002, 2003, 2004, а има години с повече от един човек – 1902 – 3, 1903 – 2, 1907 -2, 1936 – 2, 1979 -4, 1983 – 3, 1984 -2,, 1999 -3, 2001 -2, 2006 – 3. Нищо лошо няма в това да се прескочи една година или повече, но нека този който е предложен за почетен гражданин – да е от Ловеч, да го познават гражданите на града, да е достоен човек, обичан и уважаван, да има принос в обществения и културния живот на страната и града .

  4. …искам оставка колективна на съветниците от БСП

  5. Нека си припомним Ноам Чомски и неговия списък с „10 начина за манипулиране“ посредством различните медии.

    1. Отвличане на вниманието. „Постоянно се отклонява съзнанието на хората от реалните социални проблеми, превключвайки ги към теми, които нямат реално значение.
    2. Създават се проблеми, а след това се предлага начин за решаването им. Този метод е наречен „проблем-реакция-решение.

    3. Методът на постепенното прилагане. За да се постигне приемането на непопулярни мерки, е достатъчно те да се въвеждат постепенно, ден след ден, година след година.
    4. Отлагане на изпълнението. Друг начин да се прокара едно непопулярно решение е да се представи като „болезнено и необходимо“ и да се получи в един момент съгласието на гражданите за неговото прилагане в бъдеще.
    5.Отношение към хората като към малки деца. В по-голямата си част пропагандните изяви, предназначени за широката общественост, използват такива аргументи, символи, думи и интонация,като че ли става дума за деца в училищна възраст със забавено развитие или с психически увреждания.
    6. Да се атакуват емоциите на човека в по-голяма степен, отколкото мисленето му. Въздействието върху емоциите е класически метод, който има за цел да гарантира, че ще се блокира способността на хората да правят рационален анализ, а в крайна сметка дори и на способността им за критично осмисляне на събитията.
    7. Да се държат хората в неведение, като се култивира посредственост. С това се гарантира хората да не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат контролирани против волята си. Качеството на образованието, предоставяно на по-нисшите класи на обществото, трябва да е толкова оскъдно и посредствено, за да може невежеството, което разделя по-нисшите класи на обществото от върхушката, да остане на такова ниво, което нисшите класи да не могат да преодолеят.
    8. Насърчаване на гражданите да се възхищават на посредствеността. Да се насърчава в хората идеята, че е модерно да си глупав, вулгарен и груб …
    9. Засилване на чувство за вина. Да се застави отделният човек да вярва в това, че самият той е виновен за собственото си нещастие поради липса на умствени способности, умения или усилия.
    10. Да се знае за хората повече, отколкото те самите знаят за себе си. През последните 50 години напредъкът в областта на науката доведе до образуването на все по-разширяваща се пропаст между знанията на обикновените хора и информацията, която притежава и използва управляващата класа.
    http://e-zdravey.com/bg/noam-chomski-i-nachinite-za-manipulirane-chrez-mediite/#.UXdcM0rg-jh

Comments are closed.