obs140141Павлин Иванов

От 16.30 часа днес започва работата си последната постоянна комисия – Правната, която ще разгледа заявеното от „Кардиолайф“ и категорично подкрепено от кмета Казанджиев намерение за продажба на сградата на Стоматологията в Ловеч.

Досега през деня минаха две комисии, като и двете отказаха да дадат положително становище на предложението. Гласуването и дебатите се проведоха в присъствието на стоматолози, лаборанти и зъботехници.

В Бюджетната комисия, по предложение на Георги Терзийски беше взето решение за отлагане на взимането на решение, докато не се съберат данни за точното инвестиционо намерение, цифрите за приходите и разходите от сградата и друга допълнителна информация.

Комисията по общинска собственост беше доста по точна и въпреки опита на Анатоли Иванов и Страцимир Петков да направят своите си внушения в опит да подкрепят кмета Казанджиев, Светослав Иванов и Петко Петков категорично застанаха на позицията, че предложението трябва да бъде отхвърлено.

Единствено гласовете на Георги Терзийски, д-р Константин Попов и Анатоли Иванов не бяха достатъчни за отлагане. След което, основното предложение за изваждане на Стоматологията от списъка на забранените за продажба общински имоти и стартиране на процедурата за приватизация събра точно 0 ( нула) гласа „ЗА“.

След около час ще стане ясно от решението на Правната комисия, дали предложението ще стигне до разглеждане в залата на Общински съвет. Ако няма нито едно положително становище на постоянните комисии, независимо от взетото „на тъмно“ решение в Комисията по приватизация, предложението ще увисне и няма да бъде гледано в Общински съвет.

9 коментара

  1. „Анонимен каза:
    Следователно,за да бъде в дневния ред тази точка трябва да е била разгледана в постоянна комисия на ОС,независимо дали становището е положително или отрицателно.Преди обявяване на дневния ред за 16.10 ,на 13.10.предложението вече е било разгледано в Здравната комисия.”

    Да ама Не!

    Съгласно ПРАВИЛНИКА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ – ЛОВЕЧ, НЕГОВИТЕ КОМИСИИ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО МУ С ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ЗА МАНДАТА 2011-2015 ГОДИНА

    Глава седма
    ЗАСЕДАНИЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ

    Раздел II
    Дневен ред на заседанията

    Чл. 79. (1) На заседанията на общинския съвет се разглеждат само въпроси, включени в дневния ред.
    (2) Проект за дневен ред се изготвя от председателя, съгласувано с председателския съвет.

    За да бъде една точка в дневния ред не достатъчно тя да е разгледана в постоянна комисия.

    Императивната разпоредба на чл. 79 ал. 2 от Правилника задължава председателя да съгласува с председателският съвет проекта за дневен ред изготвен от него.

    Покана за заседание на общински съвет с проект за дневен ред, който не е съгласуван с председателски съвет е в противоречие с материалноправни разпоредби, което противоречие води до незаконосъобразност на акта издаден от председателя (в случая покана).

    Няма публична информация проекта за дневен ред за заседанието на съвета на 16-ти да е съгласуван председателския съвет, което е доказателство, че лицето Тихол Тихолов нарушава правилника, който трябва да спазва и прилага в работата си.

  2. „Ако няма нито едно положително становище на постоянните комисии, независимо от взетото „на тъмно“ решение в Комисията по приватизация, предложението ще увисне и няма да бъде гледано в Общински съвет.”
    Хубаво е преди да се коментира обявяването в дневния ред на заседанието на съвета и на точката по приватизацията на Стоматологията да се прочете внимателно Правилника за организацията и дейността на общински съвет – Ловеч.Цитирам: чл.103,ал.3 на Правилника:”(изм.Р № 430/25.07.2013 г.,изм.Р № 622/27.03.2014 г. в сила от 10.04.2014 г.)Проекти за актове на Общинския съвет,НЕРАЗГЛЕДАНИ в постоянните комисии,не могат да влязат в дневния ред на предстоящата сесия….”Следователно,за да бъде в дневния ред тази точка трябва да е била разгледана в постоянна комисия на ОС,независимо дали становището е положително или отрицателно.Преди обявяване на дневния ред за 16.10 ,на 13.10.предложението вече е било разгледано в Здравната комисия.

    1. Те това е едно от “множеството брутални нарушения” на председателя на ОС ,наричан в сайта още “лицето Тихолов”.

    2. Няма скрито-покрито, в края на месеца всичко ще излезе наяве и всички ще разберат, какви „далавери” и задкулисни игри свързват спешното свикване на сесията на съвета днес.

  3. Author

    С идването на новият Председател на Общински съвет Тихол Тихолов преди около година, добрата практика за публичност и прозрачност на работата на ОбС беше разбита на пух и прах! За намиране на материали, протоколи, становища от заседанията на съвета и неговите комисии, категорично не може да се говори!
    Типичен пример от днес:
    Все още не са минали комисиите, т.е. не се знае какво са решили, какво са променили, какво са отхвърлили и точно днес излезе поканата за заседанието в четвъртък!
    Кога точно ще бъдат обработени корекциите в предложенията, кога ще се дадат материалите за сесията на съветниците, кога последните ще имат необходимото време да е запознаят, проучат и анализират, не е ясно.
    А за информиране на обществеността в законовият срок и дума не може да става. Ето защо, този общински съвет работи на тъмно и скришно от гражданите.
    Но такива са нашите избраници, ние сме си ги избрали.
    А защо самите съветници не са свалили от поста му Тихолов, след множеството брутални нарушения (много от тях са описани в сайта), вероятно може да отговори някой от тях самите.
    Аз съм на мнение, че щом съветниците са си избрали такъв Председател, който представлява всички тях и не му искат оставката при наличие на цял списък със много сериозни основания, значи му имат доверие и подкрепят непрозрачността в работата на най-важният орган в общината, както и нарушаването на правилата, приети от самите тях.
    Така че, уважаема/и Airis, въпросите не са към мен.

    Павлин Иванов
    “Ловеч днес”

    1. Въпроса не бе към Вас, а към някой евентуално просветен от читателите на сайта или по-скоро добър ясновидец. Има ли изобщо друг областен град, чиито комисии да не публикуват материали от заседания?
      Макар и незаконосъобразно – утре нали ще има заседание? Горещо се интересувам от две точки и понеже няма как да бъда изслушана законно от съвета /не съм внесла въпросите си 15дена преди провеждането му/ и не знам точно какво ще питам /няма откъде да разбера какво ще представлява доклада и какво ще се иска/, поне да знам какви точно ще ми действията от тук нататък, защото надали ще си получа ДОИтата навреме. Въпреки явното нежелание от страна на общината да работи открито, ще им се наложи да се съобразяват индивидуално с всяко питане.
      От друга страна след като законите и правилниците са нарушени веднъж, защо да не се повтори и за устни питания на заинтересовани граждани и селяни, а защо да не им се даде и отговор.

    2. Г-н ПИванов, бихте ли конкретизирали
      чия “добра практика за публичност и прозрачност на работата на ОбС
      беше разбита на пух и прах”??

    3. Борье, току-що сенднах телеграма на преЦедателят по водомера:
      Стегнете се точка Стига шегички и недомлъвки точка Внимавайте за всяка дума точка Бъдете сериозен точка Времето е драматично, хората са изнервени и гневни точка Дръжте се солидно ка’т достоен лидер точка Излъчвайте ясни послания точка Покажете промяна в поведението и действията си точка Давайте надежда точка Покажете,че можете да управлявате точка Покажете,че може да Ви се има дУверие точка чичо точка

  4. Качва ли се някъде какво се дискутира в комисиите, кой какво становище е взел, предложения, какви решения се взимат, какво ще се дискутира? Въпреки огромното си желание да присъствам на две от заседанията днес, не успях да се вместя във времето. Искам да се запозная с материалите преди заседанието на съвета, процедурата по ДОИ в случая не ми върши работа.

Comments are closed.