tihomirmateev201014140 000 лева  за Детското отделение съветниците не дадоха, но 250 000 лева за ВиК подариха!

Павлин Иванов

Защо Общински съвет Ловеч взе едно от най-безприципните си решения за подаряване на 250 000 лева събрани от данъците на ловчалии на ВиК Ловеч? Трудно някой може да отговори, а на това отгоре, никой и не иска.

Да започнем с фактологията.

В квартал „Червен бряг“ в момента тече голям ремонт по европроект. Чудесно! Най-после и този забравен квартал ще заприлича на място за живеене. Има обаче няколко малки подробности свързани с този проект.

Някой от Община Ловеч обаче си е позволил да не каже истината.

При кандидастване с проекта, едно от условията е било, подземната инфраструктура да бъде в такова състояние, което да гарантира, че няма да има нужда от ремонт след поставянето на асфалта по проекта. Това стана ясно от питането на съветника Сейзински и от отговорите на администрацията.

В това изискване има много логика и рационалност, защото никой няма да иска да вложи пари в асфалт, който по всяко време може да бъде разрушен заради ремонтна дейност на ВиК съоръженията. Не, че не сме свидетели на подобни дейности по различни проекти.

Тези, които са изготвяли проекта за „Червен бряг“ очевидно са пропуснали този дребен детайл – водопроводната мрежа в квартала има нужда от ремонт! Удобно, за да може проекта да мине и да се получи финансиране.

Хубаво, но към момента, във ВиК Ловеч няма изготвен нито проект, нито е представена на съветниците проекто-сметна документация за нуждата от ремонт на тръбопровода и съоръженията на дружеството! Т.е., никой не знае колко пари трябват на ВиК за да изпълни ремонта дружеството на водопроводната си мрежа, нито се знае какво точно ще включва ремонта!

Въпреки пълната липса на информация, повечето съветници одобриха дарението от 250 000 лева наши пари на ловешкото водно дружество.

Изникват въпроса – е може ли толкова некоординирано и неграмотно да се работи?

 

На заседанието на Общински съвет за защитник на искането на ВиК Ловеч беше изпратен не Директора, не някой от борда на директорите, не някой експерт, а главният счетоводител на фирмата!

Няма как да не отбележа, че от назначването на шивача-технолог за шеф на ВиК Ловеч, вече повече от година, г-н Матеев избягва всякаква среща с медиите, въпреки многократното настояване на всички ловешки медии! Категорични са отказите да бъде информирана обществеността за това, което се случва в дружеството.

Да се върнем пак на заседанието на съвета. Главният счетоводител, с цялото ми уважение, не може и не е компетентен да даде каквито и да са отговори свързани с искането на тези 250 000 лева. И такива, естествено не бяха дадени!

Къде се крие шивача-директор и защо не излиза като мъж и отговорен мениджър да защити искането си, не е ясно!

 

Но дори и това не е драмата.

 

От думите на главният счетоводител стана ясно единствено, че ловешкото ВиК нямало пари!

Ловешкото ВиК има несъбрани над 2 милиона вземания от клиенти за използвана вода! 2 милиона са страшно много пари! С тях, най-малкото, дружеството може само да си свърши работата, а не да товари всички ни, като взима парите на гражданите.

Излиза, че всички ние, жителите на община Ловеч, плащаме на ВиК Ловеч и на неговият директор 250 000 лева за това, че той не иска да събере от длъжниците фирми и граждани над 2 000 000 лева!

Защо водното дружество не си събира парите е въпрос, на който назначеният за директор не иска да отговоря и естествено, бяга от медиите като дявол от тамян.

 

 

obs2206131Безпринципността на съветниците подкрепили дарението на наши 250 000 лева за ВиК Ловеч.

Няколко точки преди съветниците да решат да дадат 250 000 лева на ВиК Ловеч, по предложение на съветничката социалистка Валя Янкова, от дневният ред отпадна предложението на Данчо Заверджиев за отпускане на 40 000 лева за спешен ремонт на Детското отделение на ловешката болница. Мотивът, Болницата и нейният борд не знаели и не били дали становище, т.е. как дадените 40 000 лева ще се отразят счетоводно – дали ще се увеличи участието на Община Ловеч като акционер в здравното дружество.

Чудесно!

Но при обсъждането на даването на 6 пъти повече пари на ВиК, нито един социалист, нито дори самата Валя Янкова попита как ще се увеличи дяловото участие на Община Ловеч във ВиК Ловеч. Защо социалистите си премълчаха и не подходиха принципно, за мен е загадка!

На това отгоре, самата Валя Янкова и нейните колеги гласуваха без да имат ни най-малка представа от проекта на ВиК за ремонт, колко пари и за какво ще се използват, но понеже фирмата е „наша“, затвориха очи, плюха си на морала и натиснаха зеленото бутонче. Минути, след като бяха отказали категорично предложението за ремонт на ДЕТСКТОТО отделение на МБАЛ Ловеч!

Манипулацията

При скандала с намерението на кмета да продаде за жълти стотинки Стоматологията, една от манипулациите, които бяха задействани чрез различни средства тезата:

  • Едно хубаво нещо да искаме да направим и вие ще искате да го провалите. Щом не искате модерна кардио клиника, ходете в Плевен и София.

Манипулацията е много проста, защото надали има все още жив човек в Ловеч, който да е против съвременна, модерна клиника, която да подобри трагичното състоянието на здравеопазването в нашият град. А това, дали да подарим на някой „приятел“ апетитен имот в центъра на града е съвсем друг въпрос. Дали мястото на една такава клиника е точно в Стоматологията е трети.

 

С исканите 250 000 лева от ВиК Ловеч опита за манипулация сработи на ниво съветници. Беше внушено, че ако не се дадат парите, европроекта няма да може да бъде завършен! И съветниците гласуваха за подаръка!

 

Истината обаче е друга и тя е низ от проявена умишлено или не, некадърност, скриване на истината, липса на координация и организация, манипулации и разбира се помощ от приятел – шефа на Общински съвет Ловеч, Председател Тихолов.

 

Да обобщя:

  1. ВиК Ловеч има несъбрани над 2 000 000 (милиона) лева от длъжници, който и никой не търси
  2. Към момента на гласуването, пред Общински съвет не бяха представени АБСОЛЮТНО НИКАКВИ документи – проект, сметки, становище относно увеличаване на акционерния дял на Общината в дружеството
  3. Защитата на искането на ВиК беше възложена на Главният счетоводител, а не на експертите или на скъпоплатеният Директор на дружеството
  4. Липса на всякакви принципи и брутално неспазване на Правилника за работа на съвета, проявени при гласуването на двете точки – предоставяне на 40 000 лева за неотложен ремонт на Детското отделение и предоставяне на 250 000 лева по щение на ВиК Ловеч
  5. Няма становище на администрацията, от къде по дяволите ще бъдат взети тези пари от бюджета, т.е. кой улици ще останат като кратери, какви дейности ще бъдат орязани, какво няма да бъде направено за жителите и децата на Ловеч и 34-те населени места
  6. Решението беше взето след елементарна манипулация
  7. Общински съвет, поне по-голямата му част, взе безпринципно, откровено глупаво и ощетяващо гражданите на общината решение

 

В този коментар дори няма да кажа, че двама от съветниците, гласуваха в явен конфликт на интереси, защото освен народни представители в местния парламент са и служители на ВиК Ловеч!

И ако не намирате истината в публикуваното преди няколко часа официално съобщение, идващо от пресцентъра на Общински съвет, помислете каква е схемата, кой участва в нея и защо.

 

 

 

 

 

 

 

26 коментара

  1. А я вижте какво пише за благодетеля – кумец Горов, то и в Ловеч се говореше , че не плаща на състави, транспортни фирми по време на кампании, когато е бил кандидат , ама това вече е свръх излагация…..
    Фирма за събиране на задължения издирва депутата Димитър Горов на „Позитано”, той се крие!

    24/10/2014 1 Comment 134 Прочитания

    Скандалите около политика стават рецидив, но в БСП си го харесват

    Депутатът от БСП в предишния и в бъдещия парламент Димитър Горов е търсен под дърво и камък от фирма за издирване на нередовни лизингополучатели и длъжници, научи ПИК.

    Причината е, че той от няколко месеца е спрял да плаща вноските си за автомобил, взет на изплащане.

    Фирмата за събиране на задълженията упорито издирва Горов, но той засега успява да се измъкне от лапите им. ПИК се опита да се свърже с него, но се оказа, че мобилният му номер вече не съществува.

    Съпруга на червения депутат е шефката на пресцентъра на БСП Жанет Пашалиева, която обаче също не отговори на позвъняванията ни.

    Потърсихме дружеството „Гард контакт”, като оттам ни обясниха, че се принудили да звънят в централата на БСП на „Позитано” 20. Запознат със случая от фирмата заяви пред ПИК по телефона, че Горов е спрял да си плаща вноските за лизингов автомобил. На следващо наше обаждане обаче от същото дружество отрекоха, че има такъв случай, вероятно в опит да запазят конфиденциалност.

    Според друг наш източник, автомобилът на Димитър Горов предстои да бъде конфискуван заради трупащите се задължения.

    Припомняме, че името на Горов беше замесено в друг скандал в края на 2010 г. Тогава той бе заловен в Ловеч да шофира автомобил „Шевролет Круз” с 1,76 промила алкохол в кръвта. Впоследствие депутатът бе осъден на 6 месеца затвор, но условно, което го спаси от прекратяване на депутатския му мандат. Шофьорската му книжка пък бе отнета за 2,5 години. Т.е. вероятно той отново е получил право да управлява МПС в средата на тази година.

    През 2012 г. излезе нов скандал с въпросния „Шевролет” – оказа се, че Димитър Горов не е декларирал лизинга за него пред Сметната палата.

    Сега излиза, че червеният политик е спрял да обслужва и плащанията по него, ако случаят касае същия автомобил.

    Смущаващо е, че въпреки постоянно наслагващите се скандали около Горов, той отново се оказа на избираемо място в листите на БСП и успя да се намести в малката група на червените и в новото Народно събрание.

  2. Както и редом с митко горов.

  3. ДПС няма да оттегли Бат Сали от парламента. Той ще гласува заедно с Корнелия.

  4. Защо все Тихолов Ви е на прицел.В заседанието участват и други съветници ,които явно са наясно с изложеното над Вашия (розов)коментар и те също могат да пишат и аргументират становища в свободния сайт.Точка 4 от поставените въпроси въобще не е предмет нито на предложението на Кмета по тази точка от дн.ред,нито на приетото решение по него.Проектът”Червен бряг” към вземане на решението на ОС,което коментирате,вече е свършен факт.Дали има или не лъжи за подземния кадастър при одобраването на проекта от УО е без значение за взетото решение за финансирането с 250 000 лв.Явно не сте разбрали,въпреки ясния изказ,че с това рашение не е предоставена реално на ВиК нито стотинка.За да стане това следва да бъде изпълнена т.2 от приетото решение – да има ново конкретно за конкретна сума решение на ОС.Такова решение няма прието.Предложение за него предстои в следващи заседания.Гласувано по същество е,че пари ще бъдат осигурени.По какъв начин и откъде ще се реши при приемане на бюджет 2015 и при конкретно и мотивирано с проект искане за конкретна сума)т.2 от коментираното решение на ОС).

  5. Author

    Г-н Тихолов, давате ли си сметка какво точно гласувахте? Очевидно не!
    Ще повторя за да ви стане по-ясно:
    1. Главният счетоводител на ВиК каза, че дружеството няма пари за този ремонт! Това не отговаря на истината. Дружеството има да събира над 2 000 000 (милиона) лева от клиенти – фирми и граждани, но по някаква причина не си ги търси
    2. Гласувахте даването на парите, БЕЗ да са ви представили каквито и да е доказателства, че фирмата няма пари, БЕЗ да сте видели проект (какъвто в момента се изработвал), БЕЗ да има количествена сметка. Т.е. едни хора поискаха едни пари и само щото са много готини, едни други хора им ги дадоха.
    3. На вас, а и на колегите ви, стана ли ви ясно, ОТ КЪДЕ ще се вземат парите и от какво ще бъдат лишени хората в Ловеч, за сметка на тези пари?
    4. Отговорихте ли си вие и вашите колеги, дали има лъжа при представяне на проекта за ремонт на “Червен бряг”?

    Ще бъда много радостен, ако запознаете читателите с отговора на тези конкретни въпроси.

    Павлин Иванов
    “Ловеч днес”

  6. Хайде стига.От статиите и коментарите по тях относно детското отделение на МБАЛ всички разбраха,че отпадането от дневния ред ,за да бъде подготвено и внесено в следващо заседание на Общинския съвет е по причина на некомпетентност на автора,предложил непарична вноска с ремонт на чуждо помещение(детско отделение)собственост на МБАЛ.За да има непарична вноска Търговският закон е въвел условието да има промяна на собствеността върху вещта,която се внася – от собственост на вносителя(община)в собственост на акционерното дружество(МБАЛ)след приемане на вноската с решение на общото събрание на акционерите в МБАЛ.Основният ремонт на чужд имот(чуждо помещение)не създава нова вещ,нито променя собствеността на тази вещ.Тя пак си остава на МБАЛ.
    Съвсем друг е въпроса с т.н.”подарък” на 250 000 лв.за ремонт на В и К инсталациите в ж.к.”Червен бряг”.Чл.3 от Закона за общинската собственост разпорежда,че публична общинска собственост са имоти и вещи за трайно задаволяване обществени потребности на населението в общината,както и такива изрично определени със закон.Водопреносната и канална мрежа в комплекса задаваляват тъкмо такива нужди на жителите му.Освен това с изричин текст на Закона за водите(чл.19)е разпоредено,че публична общинска собственост са В и К системи,мрежи и съоръжения,с които се доставя вода на потребителите в общината,стига тези съоръжения да не са включени в имуществото на търговски дружества РАЗЛИЧНИ от В и К операторите(какъвто оператор е “ВиК”АД Ловеч.Следователно с гласуваната от ОС сума не е направен подарък на ВиК оператора,защото ВиК мрежата в квартала е общинска публична собственост.
    Разликата между предложената непарична вноска за МБАЛ и т.н”подарък”за ВиК дружеството е очевадна.А и с решението реално не е променен бюджета за 2015 г.Нито парите са реално отпуснати,защото е поставено условието в т.2 на решението,реалното предоставяне да стане с ново конкретно решение на ОС.

  7. В интерес на истината незнам колко точно е получвала, но виждам че си доста вътрешен, щом имаш подобна информация и очаквам да ми кажеш, колко точно е получавала чистачката при гербаджийското ВиК.
    ПП Също така ми кажи и дали и е намалена заплатата и колко получава в момента.

  8. знаеш ли колко получаваше точно чистачка при гербаджииското ВиК Повече от сестра в детското отделение,за което плаче антуража на Корнелия.

  9. Предвид неграмотното полит “упрвление” на ВиК Ловеч е интересно, как не са изпратили чистачката на преговорите, която съвсем спокойно е можела да излезе с мотивите, че няма пари за почистващи препарати 🙂

  10. Що не пишете за скандалните договори и космическите обезщетения при уволнение,сключени при предишното ръководство на ВиК ? Дружеството не може една година да се отърве от гербаджииските хрантутници,бяха направили и договор с девет брутни работни заплати обезщетение за лавкаджията.
    Относно новите опорни точки,които спуска Корнелия , за така наречения ремонт на детското отделение за което в болницата никой не е чувал,но явно някоя фирма се е нагласила да пребере парите/ ще кажа само едно – ако работещите там не си гледаха само часпрома и платения прием,то да е в блестящо състояние отдавна.

  11. Трябват пари за заплати на зверски раздутия щат. Що ГЕРБЕсепари има там настанени…
    Половината рода по женска линия на комика/комисаря Георги Иванов е набутана там…
    Пък несъбрали 3 милиона… голяма работа. Ще ги съберат от нас.

  12. “И какъв ви е проблемът на двамата с данчо, че в Червен бряг ще сменят водопровода и квартала ще стане хубав след като бъде завършен проекта. ”
    Кварталът ще стане хубав, когато се напълни с млади хора, а не с бездомни псета.

  13. Павлине, вземи обясни най-накрая какъв ти е проблема. Като почнат да правят нещо или вече е направено, все било свързано с някакви манипулации, кражби, задкулисни игри, подкупи и какви ли още не глупости. Като не се прави нещо, пак ревеш защо не било направено еди кое си.
    И какъв ви е проблемът на двамата с данчо, че в Червен бряг ще сменят водопровода и квартала ще стане хубав след като бъде завършен проекта. От такива идиоти като вас двамата градът ни само губи. Кажи ми кое добро сте направили двамата. Заради данчо, дето мълчи като пуяк всеки път когато го попитам, общината изгуби 60 хил. лв заради фалшив сигнал. То какво ли те и питам де, вие двамата освен интриги и клюки друго не разпространявате. Да не споменавам и менторката ви, Корнелия Маринова, която е вредна за града ни.

    1. Author

      Уважаеми г-н Георгиев или както и да е истинското ви име,
      Вашите думи ужасно много ми напомниха за един виц:

      – Имате ли хапчета против глисти?
      – За възрастни или за малолетни?
      – Изобщо не съм ги гледал какви са!

      Не знам как по друг начин да отговоря на човек, отказваш да види фактите, но склонен да прави изводи, почиващи единствено на разположението на звездите в облачна нощ.

      П. Иванов

    2. Георгиев, на теб какъв ти е проблема? Какво общо имаш ти с Ловеч? Това, че знаеш къде се намира Ловеч на картата съвсем не означава, че знаеш какви са проблемите тук. Опорните точки, по които пишеш не са актуални към днешна дата. През последните шест години не съм прочел нито едно предложение до общински съвет от Калин Георгиев за решаване на какъвто и да е било проблем в общината.

      Няма да влизам в тона ти и да ти давам квалификации, като идиот, пуяк, а ще ти предложа в удобно за теб време да се срещнем и обсъдим проблемите на Ловеч, за които говориш .
      Нещо повече, лично ще помоля кмета Казанджиев тази среща да се състои в неговия кабинет, за да си каже и той мнението по въпросите, които ти поставяш.

    3. Калинчо, пиле шарено, защитнико Кметски, на всяка манджа си мерудия си ей, ще каже човек, че си на заплата тук! То друго от теб не става де-ролята на плямпалник ти отива. Що не идеш до “Червен бряг” да видиш ВОДОПРОВОД подменя ли се или не??? Ама вземи и Минчо с теб да подишате малко пепел!
      И на кое викаш “служебна тайна”? Да се публикуват имената на гласувалите? Айде стига с глупостите платени драскачо!
      И какво му е хубавото на ремонта в квартала? Отлепени плочки в момента на залепването им едва ли не и тротоари тип “булеварди”, с които зелени площи намаляха двойно! За изсечените от “Еко” дървета няма да говорим. По зле ще стане квартала, не по-добре…

    4. А като гледам как градинките “стърчат” на 10-15 см над обсадните бордюри, си представям каква манджа ще стане в четвъртък, не знам как ще си заведем децата до яслата.

    5. Ехаааа, голямо плюене, голямо чудо. Айде нека приключи ремонта, пък тогава да коментираме, по-добре ли е станал или по-зле.

  14. Публикувайте имената на всички гласували

    1. Todor Petrov, стига глупости и манипулации. Имената на гласувалите са служебна тайна и не подлежат на публикуване.

    1. И аз нямам думи за вашата кухня, но както и да е.

  15. Авторе, престани да се пънеш да манипулираш. Аз съм майка и моето дете в момента е в детското отделение. Какъв спешен ремонт бълнуваш – то е ремонтирано и условията са повече от добри. Какви пари искаш? Който е трябвало е дал достатъчно пари за ремонта. Той е направен!

    1. Author

      Уважаема/и Анонимен,
      Ще се радвам утре да се видим в детското отделение, което ще посетя. Моля ви да ми отделите 10 мин и да споделите вашата гледна точка. Моля, свържете се с мен на office@lovechtoday.eu или на тел. 0886 735213

      Павлин Иванов
      “Ловеч днес”

Comments are closed.