aleksandarKashamov1310131Безплатни юридически консултации ще дават адвокатите на Програма “Достъп до информация” днес в Ловеч, съобщиха от неправителствената организация. В града се организира информационен ден, посветен на прозрачността на властта. За целта на 18 октомври /петък/ ще се състои семинар от 10 часа и работна среща от 14 часа в хотел “Ловеч” в „Синята зала“.
По време на семинара експерти ще представят проблеми и практики по прилагането на Закона за достъп до обществена информация, както и развития и тенденции в активната прозрачност на институциите. Поканени са представители на регионалната и местна администрация, неправителствени организации, журналисти и граждани.
Работната среща е посветена на практически проблеми при търсенето на информация от публични институции. Участниците ще бъдат запознати с тактики при търсене на информация, с практически съвети към заявителите. Юристите от правния екип на ПДИ Александър Кашъмов и Фани Давидова ще предоставят безплатна правна помощ по казуси за достъп до обществена информация.

Изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева ще открие информационния ден. Срещите се организират в рамките на проект “Програма достъп до информация – Граждански център за подкрепа на прозрачността” , подкрепен с грант от фондация “Америка за България”.

1 коментар

  1. “Милко Недялков: Трябва гражданите да се стремят да използват механизмите за достъп до информация
    18.10.2013

    Областният управител на Ловеч Милко Недялков заедно с изпълнителния директор на „Програма достъп до информация“ (ПДИ) Гергана Жулева откри семинара „Достъп до информация – практики и проблеми“, който се проведе днес, 18 октомври, в Синята зала на хотел Ловеч.

    „Хубаво е, че инициативата на ПДИ се завръща отново в Ловеч. Едно такова гостуване е в полза и на граждани, и на институции“, приветства организаторите и гостите на семинара областният управител.
    По думите на губернатора още преди 2000-та година най-голямата битка е била извоюването на Закона за достъп до информация. „Закон, който вкара процеса в рамка. Неговото значително подобряване стана през 2008 година, когато ПДИ успя да въведе международни критерии в отношението към публичната власт, за да могат гражданите и средствата за масова информация да получават допълнителна информация за дейността на органите на властта.“

    Според Недялков, самият закон успя да измени същността на институциите. „Благодарение на него се въведоха практики, разширявайки методите за достъп до информация. Изискването в интернет да се публикуват значителна част от актовете и решенията на институциите, също изигра своята роля.“
    „Като областен управител аз се стремя сайтът на областна администрация да съдържа максимално информация, полезна на гражданите. Благодарение на екип от млади хора успяхме от няколко месеца да публикуваме основните актове на английски език, което е принос в тази посока“, заяви Недялков като изрази пълно съдействие на програмата.

    Губернаторът изтъкна, че в стремежа си да бъдат по-открити към хората, институциите превъзмогнаха първоначалния страх от публичност на тяхната работа. „Много ми е трудно като областен управител да накарам някои общини да работят както искат гражданите. Като казвам това, имам предвид, че сайтовете на общините се предоставя информация за предстоящи и изминали културни и масови събития, но не се публикуват нормативни актове и решения. Някои дори са доста пестеливи в информацията която дават“, допълни Недялков.
    Според него трябва гражданите да се стремят да използват механизма за достъп до информация. „Благодарение на ПДИ те се информират как да реализират това си право. Ползата от този тип семинарии не е само за организаторите, тя е взаимна“, каза още областният управител.

    В заключение Милко Недялков заяви, че хората в България все още не знаят смисъла и силата на този закон. От друга страна е важно какъв е начинът, по който се използва придобитата информация. „Това е интересен и важен феномен за едно разделено общество, в което се намираме в момента. В това отношение може да ни помогнат международните стандарти, основани на основното човешко право – да има информация“, каза областният управител Милко Недялков. ”

    http://oblastlovech.org/currentNews-1008-milko_nedyalkov_tryabv.html

Comments are closed.