zanikulden412122Безплатна рибена чорба и питка ще подари на гражданите на Ловеч навръх Никулден община Ловеч. Всеки желаещ може да получи на 6 декември от ястието в 11.30 ч. пред сградата на общината, храната ще раздава лично кметът Минчо Казанджиев. Това съобщават от ловешкото кметство.

За приготвянето на никулденската трапеза ще се погрижат готвачите на Домашния социален патронаж, ще бъдат използвани 20 кг скумрия, предоставена от община Ловеч. Никулденската чорба ще бъде осветена преди това от свещеник от Ловчанската митрополия.

Раздаването на безплатни рибени вкусотии на 6 декември е традиция за Ловеч. Прави се за здраве и берекет и почитане на празника на Свети Никола Мирликийски Чудотворец, покровител на моретата, моряците и рибарите. За свой патрон го приемат още банкерите и търговците.

Свети Никола е прочут със своите чудеса при спасяването на моряци и кораби от морската стихия. Затова на 6 декември се слага край на есенно-зимния риболов. Уловът се принася в жертва на светеца.

Никулден е един от най-големите всенародни празници, чествани през зимата. Задължително за обредността на този ден в традицията на българина е приготвянето на риба.

1 коментар

  1. Безплатна, безплатна, колко да е безплатна? И най-вече за кого? За кмета да, нито плаща продуктите, нито надниците на готвачи и чорбари. Дори и санкциите от Евросъюза не плаща. Всичко, и чорбата, и финансовите корекцийки, са за сметка на гражданите…

Comments are closed.