zanikulden412122Никулденското ястие ще раздаде в 11 ч. лично кметът Казанджиев пред катедралния храм на центъра, преди това то ще бъде осветено от Ловчанския митрополит

Безплатна рибена чорба и питка ще подари на гражданите на Ловеч навръх Никулден община Ловеч. Всеки желаещ може да получи на 6 декември (събота) от ястието в 11 ч. пред катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на града, храната ще раздава лично кметът Минчо Казанджиев. Никулденската чорба ще бъде осветена от Ловчанския митрополит Гавриил, който преди това ще отслужи в параклиса към храма литургия за празника на свети Николай Чудотворец.

     За приготвянето на трапезата ще се погрижат готвачите на Домашния социален патронаж, ще бъдат използвани 20 кг риба, предоставена от общината, питките са подсигурени от фурната на „ПИМ-Михайлови“ ООД в с. Гостиня.

     Раздаването на безплатни рибни вкусотии на Никулден е традиция за Ловеч. Прави се за здраве и берекет и почитане на празника на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моретата, моряците и рибарите. За свой патрон го приемат още банкерите и търговците.

     Свети Николай е прочут със своите чудеса при спасяването на моряци и кораби от морската стихия. Затова на 6 декември се слага край на есенно-зимния риболов. Уловът се принася в жертва на светеца.

     Никулден е един от най-големите всенародни празници, чествани през зимата. Задължително за обредността на този ден в традицията на българина е приготвянето на риба

13 коментара

  1. “Четирикраката врана”

    Живяла някога една четирикрака врана. Собствено казано, тя имала пет крака, но не си струва да се говори за това.
    И ето, веднъж четирикраката врана си купи кафе и си мисли: “Ето, купих си аз кафе, а какво да правя с него?”
    И тук като за лош късмет край нея притича лисица. Гледа враната и й вика:
    – Ей – вика, – ти, врано!
    А враната вика на лисицата:
    – Ти си врана!
    А лисицата вика на враната:
    – А ти, врано, си свиня!

    Ей такива ми ти работи стават в Ловеч…

  2. Лентяи ,около Ловеч и областта ви е пълно със земи прекрасни за земеделие ,а вие мързеливци местни се шляете по цял ден и чакате на общината да ви храни ! Засрамете се от себе си !

  3. Браво на кмета!

    1. Че как тъй не го критикуваш?

  4. Ако имаше и 200 гр. домашна в краен случай купешка щях да отида.

    1. Браво,Детелена.Ей такива позитивни хора са нужни на тоя град!Защо с всяко добро начинание веднага започва ръмжене от глутницата “недоволници”.Вярна е поговорката на индианците”Дакота” – “На недоволния и бизон да му заколиш,той пак ще е недоволен!”

    2. Наистина е много хубава традиция раздаването на безплатна храна на този празник. Дано към тази инициатива се включат още хора за да има такива събития на повече празници. Надявам се и провъзгласилите се за будни граждани в този сайт, хора като Данчо Заверджиев, Павлин Иванов, Иво Райнов и т. н. да последват някой ден тази добра кауза и също да направят нещо за неравностойните жители. Стига с тази непрекъсната омраза.

  5. След 25 години Демокрация …. Обикновените хора да се радват на
    Безплатна рибена чорба и питка …. Трагедия …. Това ли са ни новите Ценности ….

    1. Не само това. Развалиха площада и съфинансираха строежа на храма на сатаната…… да не изреждам, че са маса само в областта на строителството.

  6. http://lovechtoday.eu/wp-content/uploads/wppa/336.jpg?ver=1

    Безплатна рибена чорба и питка подарява главният готвач на общината на гражданите на Ловеч на 6 декември. А на общинарите подарява леки мезета и червено винце – без питка!

    1. Защо завиждаш?Началничката вече не пуска ли поне за хлебец и чорбица?

Comments are closed.