nikulden612151Никулденското ястие ще раздаде лично кметът г-жа Корнелия Маринова в 10.30 ч. пред катедралния храм на центъра, преди това то ще бъде осветено от отец Михаил Ковачев

Безплатна рибена чорба и питка ще подари Община Ловеч на гражданите навръх Никулден. Всеки желаещ може да получи на 6 декември (вторник) от ястието в 10.30 ч. пред катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на града. Никулденската чорба ще бъде осветена от отец Михаил Ковачев, който преди това ще отслужи Света литургия в приземния храм „Въведение Богородично“. Никулденското ястие ще раздаде лично кметът г-жа Корнелия Маринова в 10.30 ч. пред катедралния храм.

     За приготвянето на трапезата ще се погрижат готвачите на Домашен социален патронаж, за което ще бъдат използвани 20 кг риба, предоставена от общината, питките са подсигурени от фурната на „ПИМ-Михайлови“ ООД в с. Гостиня.

     Раздаването на безплатни рибни вкусотии на Никулден е традиция за Ловеч. Прави се за здраве и берекет и почитане на празника на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моретата, моряците и рибарите. За свой патрон го приемат още банкерите и търговците, смята се и за закрилник на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката. В народната представа Свети Николай носи първия сняг – разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки.

     Свети Николай е прочут със своите чудеса при спасяването на моряци и кораби от морската стихия. Затова на 6 декември се слага край на есенно-зимния риболов. Уловът се принася в жертва на светеца.

     Никулден е един от най-големите всенародни празници, чествани през зимата. Задължително за обредността на този ден в традицията на българина е приготвянето на риба.

1 коментар

  1. Що има връзка с храма на сатаната ще пропусна дори и да се даваше към чорбата ракия.

Comments are closed.