Безплатна рибена чорба и питка получи всеки гражданин на Ловеч, който дойде на 6 декември, Никулден, пред катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий” в центъра на града. Преди това свещеноиконом  Любомир Казашки отслужи света литургия в приземния параклис „Въведение Богородично”. На нея присъстваха много вярващи, сред хората бяха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и заместник-кметът Венцислав Христов.

Никулден – хубавият празник на рибари, моряци и банкери, се почита от целия български народ на 6 декември – ден на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, покровител на моретата. Както всяка година, и сега Домашният социален патронаж в Ловеч се беше погрижил за никулденското ястие. То бе приготвено от близо 20 кг риба, предоставена от общината. Казанът с чорба стига за 130 порции.

В началото на ритуала рибеният курбан бе осветен от отец Михаил Ковачев. Кметът Корнелия Маринова поздрави събралите се хора, като припомни значението на Свети Николай Мирликийски Чудотворец и пожела здраве на жителите и успехи на града.

По-рано кметът Корнелия Маринова отправи лично поздравление към имениците, в което се казва: „Това е празник на побеждаващите и правещите чудеса хора. И Вие без съмнение принадлежите към това семейство. Това е общност на победители, които с лекота и бодър дух постигате целите! Носете със здраве своето името!“

1 коментар

Comments are closed.