Обявеното гостуване на оперетата „Баядерка“ на МДТ „Константин Кисимов“ гр. Велико Търново за 24 юли 2018 г.(вторник)  ще бъде в Спортна зала – Ловеч, вместо на Ловешка средновековна крепост, както бе обявено по-рано. Началото е от 20:00 часа. Билети ще се продават на място. Промяната е поради влошените метеорологични условия.

МДТ „Константин Кисимов“  поставя оперетата „Баядерка“ на Имре Калман след дълги преговори, но все пак откупи за една година авторските права за световния бестселър от музикално издателство в Цюрих. Премиерата на търновска сцена беше на 12  на 18 април.

Оперетата е правена само два пъти в България – през 80-те години от непрофесионалисти в Лом и през 2008 г. от музикалния театър в София“. Декорите и ефектното осветление ще пренесат публиката сред индийска приказна екзотика. В подобен на приказка сюжет богат индийски принц се влюбва в прелестна актриса. Запленен от красотата й, той я кани в своя дворец в Париж. Преминавайки през различни етапи и препятствия, комични моменти, забавни преживявания и романтични терзания, любовта им постепенно се разгръща до неизбежен и очарователен хепи енд, обяснява режисьорът Петко Бонев. Много екзотична история, което ние сме се постарали да представим визуално и творчески на сцената. В основата на либретото на „Баядерка“, създадено от Ю. Брамер и А. Грюнвалд, стои едноименната поема на Гьоте.

Сценографията и костюмите са дело на Лидия Къркеланова, а над хореографията е работила Катя Богданова. Ролите в постановката са поверени на солистите от МДТ Лидия Лазарова, Доротея Доротеева, Миряна Калушкова, Пламен Долапчиев, гост-солиста Иво Йорданов и др., както и на актьори от драматичната трупа. В спектакъла участват оркестърът, хорът и балетът на театъра.