Иво Райнов

През уикенда Професионалната гимназия по търговия, икономика и услуги се сдоби с национална популярност. Една песен и един клип се оказаха достатъчни. Без съмнение песента е недопустима за първия учебен ден. Дори и час след края на тържествената церемония. Самото и поръчване на този ден в училищен двор е повече от неуместно. Колкото и публикуването в социална мрежа на изпълнението. Случаят е отлична възможност за политически внушения, но аз няма да си го позволя. Нямам желание да участвам в търкалянето в калта на един свят ден и едно ловешко училище.

Прочетох лавина от възмутени коментари. Повечето основателни. Имаше и такива, които ескалираха оценките до срам и отвращение. От родния си град! Конфузният клип бе споделян стотици, може би хиляди пъти. В много случаи от ловчалии. Да, грозното не бива да бъде търпяно, но защо не сме толкова активни и в показването на хубавото?

Питам се, когато се срамуваме от Ловеч, заради опошляването на първия учебен ден, дали намираме същия патос за да се гордеем от националните постижения на ловешките дечица.

Дали сме разказали с лавина от споделяния за националната победа на момиче от ОУ „Христо Никифоров“ в Националната олимпиада по граждански компетенции?

Дали сме потопили ФБ в радостна емоция от победата на друго дете от ОУ „Васил Левски“ в Националното състезание „Знам и мога“?

Дали сме публикували на стотици стени новината, че Професионалната гимназия по ветеринарна медицина е призната за национално училище?

Дали сме изразили масово възхищението си от второто място на СОУ „Св. Климент Охридски“ на световното ученическо първенство по футбол?

Дали сме споделяли гордо осмото място в България на ПМГ от външното оценяване по математика и деветото на ПЕГ от матурата по български език?

Все успехи на деца и все от ловешки училища. Защо така нахъсано се срамуваме и отвращаваме, а не можем да се радваме и гордеем?

2 коментара

  1. Циганкия оркестър е частичка от картинката за града.Това вече не е гр. Ловеч а едно градче със затихващи функции!

  2. Що имаш илюзии относно постиженията на ученици след като ги учат такива даскали? Само ще ти пропомня, че преди десети във всяко даскало имаше лостове за спортуване а сутрин задължително се правеше ведрина. Ха сега покажи ми в едно да има лостове или да се прави ведрина.

Comments are closed.