obs100613BПавлин Иванов

„Новият световен ред“ на Председател Тихолов продължава да ражда смут, хаос и юридически шедьоври в Общински съвет Ловеч. Този път не става дума за това, как една точка от гласуван дневен ред, по неясно какво съображение не се гледа, в нарушение на Правилника на местния парламент на предишното заседание. Не!

Днес казуса е подобен, но и малко по-различен. Естествено проблемната точка за именуването на мястото до ловешката Галерия на името на Поп Кръстю е в центъра на вниманието.

В съобщение до медиите от 21 юли 2013 година се казва Общинският съвет няма да обсъжда именуване на площад в Ловеч на името на поп Кръстю.  Обяснява се и каква е причината -Постоянната комисия по образование, култура, младежта и децата в общинския съвет на заседанието си на 16 юли, със 7 гласа „за”, без против и въздържали се не приеха материала поради липса на информация относно наличие на площад пред Художествената галерия в Ловеч, както и на необходимост от такъв.

В съобщението се казва още: „Така точка за именуване на площад в Ловеч на името на поп Кръстю в проекто-дневния ред на свиканото за 25 юли заседание на общинския съвет няма.“.

Чудесно! В началото имаме яснота, такава точка няма да се гледа.

На следващият ден, 22 юли, публикувах (копирах) официалната покана за заседанието, придружена със съответният дневен ред, в който, точка за именуване няма. Източник естествено – сайта на Общински съвет Ловеч.

До тук всичко е ОК!

Чудесно, но 23 юли (следващият ден), на редакционният имейл се получава ново официално съобщение, в което се казва, че „Именуването на площада пред Художествената галерия влиза като точка в проекто-дневния ред на сесията на 25 юли. „!

След като всички сме втрещени от новината, вглеждайки се в текста четем „именуването на площада пред Художествената галерия в кв. Вароша на името на свещеноиконом Кръстю Никифоров влиза като точка 34-а в проектодневния ред на 32-ото заседание на общинския съвет на 25 юли. Това стана с разпореждане на председателя Тихол Тихолов на 19 юли, крайният срок според Правилника за организацията и дейността на общинския съвет за обявяване на проекто-дневния ред е 22 юли.“

И сега се питам:

Кога Председател Тихолов е използвал юридическите си познания – когато казва, че няма да се гледа точката или когато РАЗПОРЕЖДА тя да влезе в проекто-дневният ред. Тук акцентирам и на термина РАЗПОРЕЖДА, каквото и да означава в конкретният случай.

Изобщо не коментирам правната страна. Тя ще заеме сериозно място в дебата по дневният ред.Не цитирам и Правилника. Но ме гризе едно любопитство и търся отговора на най-простия въпрос “Що така”. А се питам, за “да си съставя мнение” за работата на човека, който е избран да представлява местната власт.

Убеден съм, че на днешната сесия, Председател Тихолов няма да се сдържи и ще отговори аргументирано и логично на така поставеният въпрос, защото иначе ще изпадне в конфуз за пореден път.

Аз, а предполагам и вие, ще придобием знания относно юридическата рамка на работа на нашият Общински съвет, като вероятно ще получим просто обяснение и ще се чудим как не сме се сетили, четейки Правилника за него.

Не, че вероятното обяснение ще затъмни поредния гаф на шефа на ловешкият Общински съвет, но все пак ..