Много йоглавчани, гости и преминаващи пътници се събраха в събота на площада в село Йоглав, община Ловеч, за да гледат автентичния атрактивен обичай „Камилата“. Обичаят датира от дълбока древност и се е запазил и до днес, благодарение на приемствеността, която осъществява в своята дейност народно читалище „Пробуда 1926 г.“
Гости на хумористичния спектакъл бяха народният представител Милко Недялков, главният секретар на Община Ловеч Даниела Цанова, общинските съветници Йовка Тодорова и Георги Карамишев, кметският наместник на селата Сливек и Прелом Васко Панков, представители на съседни читалища.
„Камилата“ с хиляда души войска идва от далечната държава Арабастан всяка година в Йоглав на Ивановден , по стар стил и благославя населението за здраве, щастие и берекет през годината. Хората с нетърпение я очакват, защото вярват в нейните послания.
Първият домакин , пред когото се изпълни този малък театър, бе кметът на селото Ирена Георгиева, придружена от организатора на Клуба на инвалида в Йоглав Христо Илиев, който изпълни ролята на стопанин. Тържествената традиция беше представена от секретаря на читалището Еленка Щерева, също участник в ритуала, след което кметът Георгиева поздрави всички присъстващи и представи гостите. Поздравителни слова за заслугите на йоглавското читалище относно запазване на традициите отправиха народният представител Милко Недялков и секретарят на Общината Даниела Цанова. Домакините получиха от гостите много цветя и подаръци.
Двадесет и тримата участници в ритуала, маскирани и всеки представляващ определена обредна фигура направиха спектакъла неповторим, след което около Камилата се изви голямо българско хоро, на което се хванаха малки и големи. Радостно е, че в обичая се включват все по-млади хора, а даже и жени, което навремето не е било.
Тази година най-малки участници бяха Давид Димитров на 8 години, правнук на най-възрастния 88-годишен участник дядо Иван, също и Кристиано Щерев, на девет години. За пръв път бяха включени и двете внучета на самодееца Георги Линджов – четири годишните близнаци Георги и Божидар, заедно със своята майка, неузнаваемо маскирани като воини. Двете студентки Моника Лазарова и Преслава Росенова за пръв път участваха и изпълниха успешно главните роли на циганка и доктор. Неузнаваеми бяха също председателят на читалището Габриела Христова, маскирана като касиер, и Виолин Димитров – свещеник.
Всичко това се допълваше от игривия съпровод на гайда, акордеон и тъпан, в изпълнение на йоглавсите музиканти – самодейци Димитър Кръстев, Стоян Александров и Георги Линджов. Не беше лека и ролята на носачите, които трябваше под тежкия камилски товар да играят в синхрон и ръченица-това бяха младите момчета Димитър Цветанов и Николай Димитров. А веселият брачен съюз на бабата и дядото беше представен от Светослав Стойков и Недко Хитов. Безстрашен воин беше и младежът Николай Стефанов. Ето я приемствеността – от старите на младите, от младите на децата.
След общоселското тържество водачът Иван Христов поведе Камилата и цялата армия да благославят домовете на всички желаещи.
Един наистина голям и весел празник за йоглавчани завърши с вяра за здрава, задружна и успешна година за всички.