pokritmost405152Българско национално радио

Покритият мост на Кольо Фичето в Ловеч не е негов и той не представлява паметник на културата. Той е изгорял още през 1925 година и изграден наново през 1931 година от арх. Олеков. Затова няма как реставрацията на моста да се доближава до изградената конструкция от Кольо Фичето. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички” арх. Светлозара Шаханова от Съюза на българските архитекти по повод предстоящата реставрация на Покрития мост на Кольо Фичето в Ловеч по ОП “Регионално развитие”:

Съюзът на архитектите получихме петиция от комитет в защита на покрития мост такъв, какъвто е. Едната част от жителите на Ловеч са “против” този проект, а другата част са “за”. Мостът е с дървена обшивка. В проекта, който е направен, са спазени всички процедури и са предложени много варианти и те са били действително обсъждани. Този мост не е мост на Кольо Фичето и отдавна не е. Проектът, който се предлага, е бял.

Преди Кольо Фичето е имало много мостове и те винаги са били покрити. Реката ги отнася и през 1874 година се поръчва на него и той прави покрит мост, но той не е правил други покрити мостове. Фичето е силен в каменния градеж и другите му мостове са каменни.

През 1925 година той изгаря и нищо не остава от него. През 1931 година арх. Олеков строи нов мост с прекрасна стоманобетонова конструкция. Устоите на моста вече ги няма и той не е паметник на културата.

Арх. Шаханова обясни, че не е възможно реставрацията на моста да се доближава до изградената конструкция от Кольо Фичето: Аз лично мисля, както и редица архитекти, че трябва да остане белият мост, построен от арх. Олеков след разрушаването на този, направен от Фичето.

26 коментара

  1. Каквото е пипнато в Ловеч сега от архитекти е страшна грозотия . Пример – фонтана пред театъра! Каква е тази свинщина. Нещо метално и се върти, без всякаква мисъл, с едни нитове, като центрофуга.Да бяха реновира ли стария фонтан, там имаше идея, вкус . Ами паметника до хотел Ловеч, на какво ви прилича? Да го бяха издигнали пред общината та да търсим символиката, или какво е искал да им покаже автора.Сега искат да се заемат с моста? От няколко години забелязвам, че мостът не се поддържа отвън, очевидна е целта. Забележете каква е била идеята на добрите , далновидните архитекти – целия център, включително стария град да се изгради като едно неделимо цяло. Затова ще водите фасадните бели облицовачни плочки и в ” стария град” и на ” новия” хотел Ловеч и на всички построени обществени сгради, непипнати от ” новите” архитекти. Толкова ли е трудно да запазим града си красив !!!!!?

  2. Арх. Шаханова Този покрит мост прилича повече на Кольо Фичевия и не е нужно да се хвърлят милиони народни пари защото някой иска да изпере мръсни пари!!! Ние си го харесваме такъв!!!

  3. На тази архитектка мога ли да и счупя зъбаците и да я пратя при Минчо да проси пари за металокерамика?!

  4. Корумпирани ,,архитекти”за какво бяха в Ловеч, минчо ги купи, обеща им проектиране-пари. Срещу ръководството на САБ, отдавна има подписка за отстраняването им. Не може трима платени архитекти да дават манипулирано мнение от името на цялата гилдия. Скоро ще се запознаете и с други становища на архитекти. Който искада спаси моста да пише жалби до мин. на културата, зависи от подписа на тур. мин.Рашидов, а той е пръв в ,,, усвояването” на пари,играе с кмета,това е истината.

  5. Ей така, както го е подкарала арх. Шаханова, няма да се изненадам ако изкаже „експертно” мнение, че Бароковите къщи не са „барок”, а комунистическа пародия, която спешно трябва да се „белоса” та да се ‘върже” с белия мост. И това не е всичко, драката-мраката, площад кирков и цялата Вароша – всичко да се „белоса”, защото имало да се усвояват – присвояват евромилиони. А, бакалъм!

Comments are closed.