pokritmost405152Павлин Иванов

Чета и недоумявам, как е възможно архитекти да лобират за идея, разрушаваща миналото! Та нали точно те, със знанията, уменията си, креативният си начин на мислене са призвани да пазят и съхраняват визуално историята ни.

Какво би се случило в Барселона, ако някой си реши да «промени» творенията на Гауди? Какво би се случило, ако някой си, поиска да направи Монмартър в Париж енергийноефективен и го съсипе? Какво би се случило в Холандия, ако някой си поиска да промени облика на Амстердам и къщите на стотици години, създаващи онази неповторима атмосфера?

Не съм архитект, нямам професиална компетентност да оценявам творческите въжделения и жаждата за малко пари на лобистите на Казанджиев. Но съм достатъчно интелигентен за да преценя на база документи и факти, че една зависима от публичните средства хора, нямат спирка пред нищо, за да осерат, буквално, един от все още неразрушените от Казанджиев символи на Ловеч.

Да, арх. Шаханова, Покритият мост в сегашният му вид НЕ Е автентичният мост на Фичето. Но е много по-близо като дух и визия до него от предлаганите от дуото арх. Денчев – арх. Христова варианти, а именно:

– бял мост, какъвто никога не е бил в мислите на Фичето

– или със стъклени плоскости върху стоманена конструкция!!!! (вариат 3), от който, човекът би се обърнал в гроба, гарантирано

Идеите на човек говорят много за неговата същност. Уви, идеите на ловешките ахритекти Денчев и Христова са пошли, плоски, неуместни, но с мирис на евтина зависмост от парите.

Искрено се учудвам на цялата гилдия на архтектите, които защитават убийството на символа на Ловеч!

Разбирам ги – искат да оставят своя следа, петно в историята на града, но нека бъдат така добри да измислят нещо напълно свое, а не да се възползват от публичните средства на нас, данъкоплатците, за да убият точно нашите виждания, разбирания и мироглед!

Нека го кажа така,като последно предупреждение:

НЕ ПИПАЙТЕ МОСТА!

Не ни карайте да се фокусираме върху всичко, което сте «усвоявали» до сега, за да не се гледаме после в срамни сцени по телевизията! А може би точно това трябва да направим – да се вгледаме детайлно във всичко, до което сте се докоснали и да проучим в детайли какво, кога, къде, на кого ..

Убеден съм, ще бъде много интересно! Хващам бас, че и преди сте правили това, което искате да ни причините днес.

Уважаеми архитекти Денчев и Христова, когато бъдете поставени под микроскоп, обществото ще разбере що за хора, що за професионалисти сте, възползвайки се от нашите пари.

Имате последен шанс!

Оттеглете се днес, докато все още можете да излезете от положение! Приберете си проектите! Утре ще бъде късно! Повярвайте!

 

4 коментара

  1. ” Колко е часа? – Проект!!!!!” – Само това ще чуете от всичики управляващи длъжности на град ЛОВЕЧ! явно това им е дарба, или вградено!

  2. Може да не оригиналния изгорял мост но през 80-те е реконструиран така, както е изглеждал оригиналния! Ето линк със снимка на оригиналния от която се вижда, че е са се справили доста успешно с доближаването до оригиналния вид! Така че драги ми архитекти не ми говорете кое от национална забележителност и ли не!

Comments are closed.