На проведено днес заседание на Оперативното бюро към Областната комисия за борба с грип и остри респираторни заболявания – Ловеч е взето решение за обявяване на епидемична обстановка на територията на община Априлци, считано от 12,00 ч. на 9 януари 2017 г. От 10 до 13 януари е обявена и грипна ваканция в община Априлци. За последните 3 дни от първата седмица на годината са регистрирани 174 заболели и оформена заболяемост 579 на 10 хил. население.

Разпоредени са противоепидемични мерки за община Априлци – медицинското обслужване на болни от грип и ОРЗ по време на грипната епидемия да се извършва по домовете, да се преустановят плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и всички профилактични прегледи и имунизации, болните с леки и средно тежки форми на грип да се изолират и лекуват в дома си, хоспитализиране на болните с усложнения, с тежки форми на грип и ОРЗ и пациенти, страдащи от хронични заболявания (белодробни, сърдечно-съдови, диабет и др.), да се преустановят приемът и свижданията в социалните заведения на територията на общината, засилен дезинфекционен режим, медицинските специалисти в детските заведения, с помощта на възпитателите и преподавателите, да провеждат засилен филтър, а откритите болни деца да се връщат по домовете. Заболелите лица от персонала на детските заведения да не се допускат на работа. Да се засили дезинфекционния режим. Препоръчва се ограничаването на масовите прояви, контактите с болни лица и засилен родителски контрол.

Дирекция “Надзор на заразните болести” на РЗИ – Ловеч продължава ежедневното наблюдение на регистрираните случаи на ОРЗ и грип на територията на цялата област и препоръчва, гражданите с оплаквания непременно да се обръщат към общопрактикуващия си лекар и да спазват строга лична хигиена, да не се предприема самолечение. В случай на възникване на заболяване е необходимо да се ограничат до минимум контактите на болния в семейството, на работното място, в детското и учебното заведение, с цел да се ограничи разпространението на вирусната инфекция.

Към момента заболеваемостта в Ловеч се увеличава и достига предепидемични стойности от 238,17 на 10 хил. население. За да се обяви епидемия от грип болните трябва да достигнат 330,04 на 10 хил. души. В първата седмица на януари в останалите общини заболяемостта от ОРЗ също нараства, но е под предепидемичните стойности.